Το εργοτάξιο, όπου θα κατασκευασθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επισκέφθηκαν σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος και 28 Ιταλοί φοιτητές αρχιτεκτονικής από την Βενετία.

Το Κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και ένα πολιτιστικό και εκπαιδευτικό Πάρκο 170 στρεμμάτων, θα κατασκευαστεί στη θέση του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου με δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η παρουσίαση του έργου που έχει γίνει έως σήμερα και η ξενάγηση στην ασφαλή ζώνη του εργοταξίου έγινε από την αρμόδια ομάδα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και τους συνεργάτες τους.
Το Κέντρο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο στα τέλη του 2015 θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείρισή του. Η έναρξη λειτουργίας της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπολογίζεται μεταξύ του 2016 και 2018.
Σύμφωνα με τις μελέτες του ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, το έδαφος ανυψώνεται με τη δημιουργία λόφου ώστε να προσφέρει θέα προς τη θάλασσα και την Αθήνα, η βλάστηση αποκαθίσταται και ο χώρος έρχεται και πάλι σε επαφή με το νερό, γυρνώντας την πλάτη στον θόρυβο των παραλιακών λεωφόρων.
Στο Κέντρο Πολιτισμού θα υπάρχει μόνιμη έκθεση των ευρημάτων από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον χώρο.
Το έργο «θα δώσει δουλειά σε 2000 άτομα», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, μετά το τέλος της ξενάγησης, σημειώνοντας ότι «όταν επενδύεις σωστά στον Πολιτισμό μπορείς να συνεισφέρεις και στην οικονομία της χώρας».