Τοίχοι σ’ ένα ραφινάτο γαλάζιο βαμμένοι από το χέρι του Τσαρούχη, παραβάν ζωγραφισμένα από τον Νίκο Χατζηκυριάκο – Γκίκα και το πιάνο Steinway όπου ο Μάνος Χατζιδάκις πρωτόπαιξε τον Μεγάλο Ερωτικό για τους φίλους του.

Το σαλόνι του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού ήταν ένας από τους χαρακτηριστικούς τόπους συνάντησης των εκπροσώπων της περίφημης γενιάς του ’30. Στο, ανοιχτό στο Αττικό φως, σπίτι της λεωφόρου Αμαλίας όπου ο διακεκριμένος ψυχίατρος και η κομψή σύζυγός του φιλοξένησαν την πνευματική αφρόκρεμα της εποχής τους φιλοξενείται η πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης και αρχειακού υλικού του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού που αποτελείται κατά κύριο λόγο από έργα εκπροσώπων της γενιάς του’ 30, στενών τους φίλων. Αυτό είναι το σπίτι που εμπνέει τη σύγχρονη γενιά εικαστικών να δημιουργήσουν νέα έργα.

Από την 1η έως τις 30 Δεκεμβρίου τα έργα αυτά θα τεθούν σε διάλογο με τη μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος Κατακουζηνού όπου ανήκει το σπίτι. «Ένα σπίτι για τη Γενιά του’ 30» είναι ο τίτλος της έκθεσης που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και η Μικρή Άρκτος.

«Πρόκειται για μια έκθεση που σκοπό έχει τη γνωριμία με τη πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης και
αρχειακού υλικού του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού. Σπουδές ζωγραφικής, μονοτυπίες, γλυπτά και πρωτότυπα αντικείμενα τέχνης θα συνυπάρξουν στους χώρους του Ιδρύματος ως αισθητικά και εννοιολογικά σχόλια στις μόνιμες συλλογές έργων, αναμνηστικών φωτογραφιών, βιβλίων, χειρογράφων και διακοσμητικών αντικειμένων ευρωπαϊκής και ασιατικής τέχνης», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, ΄Ιριδα Κρητικού.
Στην έκθεση συμμετέχουν: Σπύρος Αγγελόπουλος, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Όλγα Αλεξοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βουρλούμη, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Πέννυ Γκέκα, Γιάννης Δέδες, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μάρκος Καμπάνης, Τίνα Καραγεώργη, Πωλίνα Κασιμάτη, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Θανάσης Μακρής, Τάσος Μαντζαβίνος, Χαρίτων Μπεκιάρης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Δάφνη Ρόκου, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κώστας Σιαφάκας, Μαρία Τσάγκαρη, Γιώργος Χαδούλης.
Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού ξεκίνησαν την κοινή ζωή τους στη δεκαετία του 1930 και για πενήντα σχεδόν χρόνια το σπίτι τους υπήρξε ιδανικός προορισμός τόσο για τον πνευματικό κόσμο του τόπου μας όσο και για τους ξένους καλλιτέχνες και διανοούμενους. Το κατώφλι του πέρασαν, μεταξύ άλλων, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, η Μαργκότ Φοντέιν, ο Γουίλιαμ Φόκνερ αλλά και ο Μαρκ Σαγκάλ.

«Ένα σπίτι για τη Γενιά του’ 30»
΄Ιδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
, Λ. Αμαλίας 4, Σύνταγμα (5ος όροφος)
Εγκαίνια: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012, 12.00 -4.00.
Διάρκεια έκθεσης: 1-30 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες και ημέρες λειτουργίας: Πέμπτη και Παρασκευή 16.00-19.00,
Σάββατο και Κυριακή 13.00-16.00