Ένα χάλκινο άλογο φιλοτεχνημένο από τον κολομβιανό καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο ήταν το «αστέρι» της δημοπρασίας λατινοαμερικανικών έργων τέχνης του οίκου Christie’s, στην οποία επίσης επιτεύχθηκε τιμή-ρεκόρ για ένα έργο του επίσης κουβανικής καταγωγής καλλιτέχνη Τόμας Σάντσες.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s, το χάλκινο έργο του Μποτέρο, καλυμμένο με σκούρα καφέ πατίνα, απέφερε 938.500 δολάρια κατά την πώληση την Τρίτη, ενώ το έργο «Buscador de Paisajes», ακρυλικό σε καμβά (2005) του Σάντσες, πουλήθηκε στην τιμή των 626.500 δολαρίων.

«Η δραστήρια και επιλεκτική αγορά για τη λατινοαμερικάνικη τέχνη ενισχύθηκε από σύγχρονους ‘δασκάλους’ όπως ο Μποτέρο» δήλωσε ο Βιρχίλιο Γκάρσα, επικεφαλής του τμήματος λατινοαμερικάνικης τέχνης του οίκου για την πώληση που απέφερε συνολικά 13,6 εκατ. δολάρια για 61 έργα από τα 79 που διατέθηκαν προς πώληση.

Το έργο του Μποτέρο «Μοναχή που τρώει ένα μήλο» (1981), το οποίο ο Christie’s χαρακτηρίζει ως μια παιγνιώδη απεικόνιση του προπατορικού αμαρτήματος – σε αυτό απεικονίζεται μια εύσωμη καλόγρια με μια Βίβλο στο αριστερό της χέρι και τον απαγορευμένο καρπό στο δεξιό χέρι – πουλήθηκε για 602.500 δολάρια.

«Το μήλο μπορεί να αντιπροσωπεύει τον πειρασμό» εξήγησε ο Γκάρσα. «Μοιάζει σαν να την έπιασαν στα πράσα, με τα μάτια της να κοιτάζουν έξω από το κάδρο» πρόσθεσε.

Το έργο του Σάντσες που σημείωσε ρεκόρ τιμής απεικονίζει ένα μικροσκοπικό άνθρωπο μέσα σε ένα τεράστιο δάσος, με τα δέντρα να σχηματίζουν θόλο πάνω από ένα ρυάκι, ενώ ένας γαλάζιος ουρανός με αχνά ροζ σύννεφα στον ορίζοντα λάμπει μέσα από τα φυλλώματα.