Διαβάζοντας την πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Λάνθιμου στην βρετανική εφημερίδα The Guardian (αφορμής δοθείσης της διανομής στις βρετανικές αίθουσες της ταινίας του «Αλπεις») καταλήγουμε στα εξής:
α) του αρέσει ο λονδρέζικος καιρός,
β) αγαπά το λονδρέζικο φαγητό και γι’ αυτό τρώει όσο το δυνατόν περισσότερο παρέα με την ηθοποιό Αριάν Λαμπέντ με την οποία συζεί,
γ) ζει «σαν τουρίστας» και δ) αυτή την στιγμή ο αγαπημένος του ηθοποιός είναι ο Ντάνιελ Ντέι Λούις.

Μια χαρά όλ’ αυτά για τον 39χρονο έλληνα σκηνοθέτη του υποψήφιου για το ξενόγλωσσο Οσκαρ «Κυνόδοντα», ο οποίος στα τέλη του 2011 αποφάσισε να αναζητήσει μεγαλύτερες ευκαιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αυτό ακριβώς του συμβαίνει. Στα πλάνα του Λάνθιμου υπάρχει ένα δράμα κοστουμιών για το βασίλειο της Βασίλισσας Αννας και μια εκσυγχρονισμένη μεταφορά του μυθιστορήματος «Το ημερολόγιο της χρονιάς της πανούκλας» του Ντάνιελ Νταφό, τοποθετημένη στο Λονδίνο. Πολλές συναντήσεις, πολλές συσκέψεις, δεν μπορεί να γνωρίζει που θα δοθεί προτεραιότητα.
«Υπάρχει πολύ περισσότερη δραστηριότητα στην Αγγλία απ’ ότι στην Ελλάδα» είπε ο Λάνθιμος «ή τουλάχιστον πολύ περισσότερα πράγματα οδηγούνται στην υλοποίηση, που προφανώς δημιουργεί μια άλλη σειρά προβλημάτων».
Σχετικά με την Ελλάδα, ο Γ. Λάνθιμος επαναλαμβάνει αυτά που κατά καιρούς έχει πει_ και έχει φυσικά δίκιο. Ότι οι ρίζες για τα προβλήματα στην κινηματογραφική επιχείρηση εν Ελλάδι είναι πολύ βαθιές. Ότι δεν υπάρχει δομή, δεν υπάρχει εκπαίδευση, δεν υπάρχει κάτι που να αγκαλιάσει το νέο ταλέντο. «Εμαθα κινηματογράφο» είπε ο σκηνοθέτης, «μέσα από την διαφήμιση. Η’ μέσα από την παρακολούθηση ταινιών» (έτσι ακριβώς έμαθε κινηματογράφο και ο Κουέντιν Ταραντίνο). Και αν τον ρωτήσει κανείς τον Γ. Λάνθιμο για ποιον λόγο ασχολείται με το σινεμά, ακόμα και σήμερα θα απαντήσει ότι δεν γνωρίζει την απάντηση, δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που τον κάνει να θέλει το σινεμά. «Νομίζω ότι είναι οι ταινίες των άλλων» είπε.
Πάντως, δεν ήταν μόνον η οικονομική κρίση που τον ώθησε να πει πρόσκαιρα «αντίο» στην πατρίδα του. Ο Λάνθιμος παραδέχεται ότι ανέκαθεν τον έλκυε η ιδέα να γυρίζει ταινίες στα αγγλικά. «Με ενδιαφέρουν διαφορετικά πράγματα» είπε, «υποθέτω ότι θέλω να εξελίσσομαι».
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκατέλειψε για πάντα την Ελλάδα. «Δεν πήδηξα από το καράβι που βουλιάζει, δεν είναι εγκατάλειψη» απάντησε σε ανάλογη ερώτηση του δημοσιογράφου Ζαν Μπρουκς. «Μια μέρα θα επιστρέψω στην Ελλάδα. Και ίσως αυτό να γίνει σύντομα και όχι αργά.