Πρωτοπαρουσιάστηκε στις αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου και τώρα παίζεται στο θέατρο του Νέου Κόσμου: Γιώτα Φέστα που σύστησε την «Αναγνώριση» του Ακη Δήμου στο ελληνικό κοινό επανέρχεται με το ίδιο κείμενο, αυτή τη φορά υπογράφοντας την πρώτη της σκηνοθεσία, με την καλλιτεχνική συμπαράσταση του Δημήτρη Μοθωναίου. Η ίδια ερμηνεύει και τον μονόλογο αυτής της γυναίκας που μπροστά στο πτώμα του εραστή της κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να γεφυρώσει τη ζωή με τον θάνατο….
«Επί της ουσίας», λέει η Γιώτα Φέστα, «το κείμενο δεν χρειαζόταν σκηνοθεσία, λειτουργούσε και λειτουργεί από μόνο του. Αυτό που έκανα ήταν να προσθέσω δύο κείμενα της Μαργκερίτ Ντυράς, στην αρχή και στο τέλος, για να φανεί ότι αυτή η γυναίκα έρχεται απ΄έξω και επιστρέφει πάλι στον κόσμο….». Μέσα στο δωμάτιο του νεκροτομείου, ενώπιον του νεκρού άνδρα, ανατρέχει στη ζωή και τη σχέση τους κι όλα αυτά γίνονται με την αμεσότητα της ερμηνείας της κι έναν εσωτερικό ρεαλισμό.
«Πρέπει να είναι χειμώνας. Για να μπορώ να φανταστώ μιαν άνοιξη», λέει ανατρέχοντας στις φράσεις του συγγραφέα. «Είναι μια «μικρή» μεγάλη ερωτική ιστορία», προσθέτει για την παράσταση που φέρνει στο επίκεντρο μια γυναίκα που μοιάζει με πολλές ανάμεσά μας. Θέλει κι αυτή να καταλάβει, να πάρει απαντήσεις. Μόνο που η δική της ερωτική εξομολόγηση δεν έχει παραλήπτη.
Η «Αναγνώριση» πρωτογράφτηκε τον χειμώνα του 2002, χωρίς αν θυμάται ο συγγραφέας την αφορμή. «Σκεφτόμουν τη Λούλα Αναγνωστάκη», λέει ο ίδιος. «Ηθελα να γράψω γι’ αυτή τη γυναίκα και γι’ αυτόν τον άντρα, που είναι ανυπόφορα παρών σ’ όλο το έργο κι ας μη μπορεί να προφέρει ούτε μια λέξη».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Η Αναγνώριση» του Ακη Δήμου. Σκηνοθεσία Γιώτα Φέστα, σκηνικά-κοστούμια Καλλιόπη Σταματάρη, μουσική Δημήτρης Μαραμής, φωτισμοί Φίλιππος Κουτσαφτής, βηθός σκηνοθέτη Δημήτρης Μοθωναίος. Με τη Γιώτα Φέστα. Συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την ομάδα «λέξεις». Παραστάσεις στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00. Ως τις 8/1/2012