Επιστρέφει μετά από τριάντα χρόνια σε δύο έργα που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους της τέχνης του: Συνδυάζοντας το θέατρο, τον χορό και την εικόνα αυτός ο εικονοπλάστης, εικονοκλάστης και ανατροπέας των έως τότε δεδομένων, παραμένει μια ξεχωριστή προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού. Ο βέλγος Γιαν Φαμπρ θα δώσει δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τετάρτη και την Πέμπτη (14-15/11) και άλλη μία το Σάββατο (18/11) παρουσιάζοντας τη «Δύναμη της θεατρικής τρέλας» (1984) και το «Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι» (1982), διάρκειας τεσσάρων και οκτώ ωρών αντιστοίχως.
Γι΄αυτή την «ιδιαίτερα περίσταση και τη μεγάλη χαρά», μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Νίκος Τσούχλος, παρουσιάζοντας τον Γιαν Φαμπρ, αλλά και την ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, με την οποία μοιράστηκε την πρωτοβουλία για τις αθηναϊκές παραστάσεις ο καλλιτέχνης. Ο Φαμπρ δεν θα αμειφθεί _όπως το επέλεξε, ενώ το κόστος της παραγωγής, το ανέλαβε (πλήρως σχεδόν) φίλος χορηγός του Φαμπρ από την Αμβέρσα.
«Το θέατρο και ο χρόνος έχουν αλλάξει μέσα σ΄αυτά τα τριάντα χρόνια», είπε ο Φαμπρ, ξετυλίγοντας τις σκέψεις και τις απόψεις του για τη δουλειά αλλά και τον κόσμο γύρω μας. «Τότε όταν ερχόταν ένα φαξ στο γραφείο, κάναμε γιορτή. Σήμερα έχουμε το facebook και το twitter. Ξεκίνησα να περιοδεύω και πάλι με τα δύο αυτά έργα μου _έχω ήδη πάει στη Βραζιλία, στη Βιέννη, γιατί πιστεύω ότι με τον χρόνο κερδίζουν σε δύναμη. Θα τα παρομοιάζει με δύο σολομούς που ανεβαίνουν αντίθετα στο ρέμα του ποταμού….Κι επειδή σήμερα όλα τρέχουν πολύ γρήγορα και τα θεάματα είναι σύντομα και κυρίως διασκεδαστικά, εγώ θέλησα να επιστρέψω σε κάτι που διαρκεί πολύ. Ομολογώ ότι πολλές φορές βρίσκω πιο ριζοσπαστικές τις δικές που παραστάσεις από εκείνες νεώτερών μου δημιουργών. Επιμένω λοιπόν στη διάρκεια και την επανάληψη, μια επανάληψη που γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τελικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η πραγματικότητα του χρόνου. Γι΄αυτό και το επόμενο βήμα μου είναι μια 24ωρη παράσταση με αρχαίες τραγωδίες, ώστε να διερευνήσω τι σημαίνει κάθαρση στον σημερινό κόσμο».
Ξεφεύγοντας λίγο από τα της τέχνης του, ο Γιαν Φαμπρ μίλησε για την κρίση, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνον η Ελλάδα σε κρίση. Στην πατρίδα μου είδαμε στις πρόσφατες εκλογές να ανεβαίνει η ακροδεξιά. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Εμείς πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε, να δηλώνουμε ό,τι είμαστε, να κινούμαστε υπέρ της κοινωνίας. Πρέπει να διατηρήσουμε την ποιότητα και την καλοσύνη στη ζωή μας, όχι με τη χριστιανική έννοια, αλλά με την έννοια του σεβασμού στον άνθρωπο. Δόξα το θεό, εγώ είμαι άθεος, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Γι΄αυτό και πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία μας, για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας», κατέληξε ο βέλγος δημιουργός.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

«Η δύναμη της θεατρικής τρέλας»: Ιδέα, κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνικά και φωτισμοί του Γιαν Φαμπρ. Πρωτότυπη μουσική Βιμ Μέρτενς. Αναβίωση της πρώτης παράστασης του 1984. Την Τετάρτη και την Πέμπτη (14-15/11) στις 20.00. Διάρκεια 4 ώρες και 20, χωρίς διάλειμμα. Με ελληνικούς υπέρτιτλους

«Αυτό είναι το θέατρο όπως ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι». Εργο για τέσσερις άνδρες και πέντε γυναίκες. Αναβίωση της πρώτης παράστασης του 1982. Την Κυριακή (18/11) στις 17.00. Διάρκεια 8 ώρες, χωρίς διάλειμμα. Με ελληνικούς υπέρτιτλους.