Η επίπονη αλλά και συναρπαστική διαδικασία ανέλκυσης τμημάτων του ιστορικού τροχοκίνητου ατμόπλοιου «ΠΑΤΡΙΣ», που βυθίστηκε το 1868 στον Ύφαλο του Κούνδουρου στην Κέα αποτυπώθηκε σε ένα 63λεπτο ντοκιμαντέρ που μετά από χρόνια προβάλλεται ξανά στο Ιδρυμα Κακογιάννη.
Τίτλος του, «Πατρίς απολεσθέν το 1868». Για την δημιουργία του χρειάστηκαν δυο χρόνια προετοιμασίας και άλλα δυο εξαιρετικά δύσκολα γυρισμάτων. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον ιανουάριο του 2008 στο Μουσείο Μπενάκη και στη συνέχεια συμμετείχε στο International Film and Video Festival που διοργανώθηκε από το Archaeology Channel, τον Μάιο του 2010 στο Oρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί ανάμεσα σε 100 ταινίες από 32 χώρες, το «Πατρίς» απέσπασε το Α’ Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ καθώς επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης.
Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο Σύρου που υπάγεται στο Δήμο της Σύρου και το Υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η καταδυτική ομάδα UFR –TEAM. Την ενέργεια του Μουσείου αλλά και την υλοποίηση του Ντοκιμαντέρ ενίσχυσαν οικονομικά η οικογένεια Γιώργου Πατέρα, η SONY HELLAS, η καταδυτική εταιρεία ΑΡΝΕΑ και η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ – ΥΑΜΑ.
Παρασκευή 2 έως Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012, στις 21:00
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Τιμή Εισιτηρίου: 3€, ενιαίο
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550,