Η καταλυτική σημασία της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και μεγάλου μέρους της Μακεδονίας για τους Βαλκανικούς πολέμους και τη ροή της ευρωπαϊκής Ιστορίας θα αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί εκτός Ελλάδος. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Μιζούρι-Σεντ Λούις των ΗΠΑ, το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Η εξόντωση εθνοτήτων, ο πόλεμος και η προπαγάνδα, ο ρόλος του Στρατού και του Ναυτικού στους Βαλκανικούς πολέμους, και η προσφορά των Ελλήνων της Διασποράς που επέστρεψαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν βρίσκονται μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτύξουν διακεκριμένοι ιστορικοί από την Ελλάδα, τον Καναδά, και τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Αντρέ Γερολυμάτος κάτοχος της Εδρας Ελληνικών Σπουδών στο Βανκούβερ, η Ηλέκτρα Κωστοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και ο Δόξης Δοξιάδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser.
Το συνέδριο οργανώνεται από τον αρχαιολόγο Μιχάλη Κοσμόπουλο, κάτοχο της Εδρας Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μιζούρι-Σεντ Λούις με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ολες οι ομιλίες θα μεταδοθούν ζωντανά από τον ιστότοπο της Εδρας: www.greekstudies.org, από τις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδας, του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου, ως τη 1.00 π.μ. της Κυριακής 28 Οκτωβρίου.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου.