«Λατρεύω τη χυδαιότητα. Με έλκει αφάνταστα η κακογουστιά που τη θεωρώ πιο διεγερτική από το καλό γούστο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά τυποποίηση του βλέμματος» έχει πει. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της «γραφής» του δημιουργού που επαναπροσδιόρισε τη φωτογραφία μόδας παρουσιάζεται στην πρώτη του αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα που πραγματοποιείται από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 3 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε επιμέλεια Μαριλένας Καρρά.

Η ομορφιά, ο αισθησιασμός, το χιούμορ και η βία που ένιωθε ο Χέλμουτ Νιούτον να διέπουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων που συναντά κάποιος στον κόσμο της μόδας, της πολυτέλειας, του χρήματος και της εξουσίας αποδίδονται χαρακτηριστικά μέσα από το φωτογραφικό έργο του που πολλές φορές προκάλεσε ακόμα και σόκαρε. «Αυτό που κάνω φωτογραφίζοντας πρόσωπα είναι να σαγηνεύω και να διασκεδάζω», είχε πει ο φωτογράφος που γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το 2004.
Μαζί με τον Ιρβινγκ Πεν, τον Ρίτσαρντ Αβεντον και τον Χερμπ Ριτς, ο Χέλμουτ Νιούτον ανέτρεψε τα ισχύοντα, μέχρι τη δεκαετία του ’60, δεδομένα στη φωτογράφιση μόδας προσδίδοντάς της μία υψηλή αισθητική και καλλιτεχνική διάσταση στην οποία συνδυάζονταν ταυτόχρονα η υπεροχή της κομψότητας και η επιθυμία πρόκλησης. «Ορισμένοι φωτογράφοι κάνουν τέχνη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτούς… Εγώ είμαι απλώς ένας μισθωμένος εκτελεστής», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά φραστικά μοτίβα του φωτογράφου που άσκησε δριμεία κριτική στη διαφήμιση, στην εμπορευματοποίηση, στην εκμετάλλευση του γυναικείου γυμνού, στον άκρατο καταναλωτισμό και στον εκμαυλισμό του καταναλωτικού κοινού.
{{{ moto }}}Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, η έκθεση καλύπτει τις βασικές θεματικές της δουλειάς του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ. Περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητες του έργου του όπως είναι, για παράδειγμα, οι σειρές με τους τίτλους «A gun for Hire, Fired», «Villa d’ Este», «Habillé/Déshabillé», «Domestic Nudes», καθώς και αρκετά από τα πολλά πορτραίτα ανθρώπων της μόδας και του θεάματος. Μεταξύ αυτών των 196 έργων συμπεριλαμβάνονται και 21 φωτογραφίες με διαστάσεις που ξεπερνούν τα δύο μέτρα ύψος. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται τα γνωστά μεγάλα γυναικεία γυμνά του τα οποία αποτελούν μία ενότητα που δούλεψε – με διαλείμματα- από το 1980 μέχρι το 1993.
Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με το Helmut Newton Foundation που έχει ως έδρα το Βερολίνο, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του και εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2004, έξι μήνες μετά το μοιραίο τροχαίο δυστύχημα στο Χόλιγουν που του στοίχισε τη ζωή ως συνέπεια μίας σοβαρής καρδιακής προσβολής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης το οποίο παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου (για μαθητές Λυκείου προβλέπεται μόνο ξενάγηση), προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τα μέσα Νοεμβρίου 2012 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2013. Ωρες: 10:00-12:00.