«Samkura» στα γεωργιανά σημαίνει «τριφύλλι». «Samkura: Περιπλάνηση» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Της δόθηκε αυτό το όνομα προσφέροντας στο γνωστό ιρλανδικό σύμβολο νοήματα εικαστικής δημιουργίας, ανταλλαγών και καλλιτεχνικής κινητικότητας. Καλλιτέχνες από πέντε χώρες, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία έκαναν πράξη την ιδέα μιας ζωντανής ανταλλαγής, ταξίδεψαν για διάστημα δύο χρόνων ο ένας στον τόπο του άλλου και γνωρίστηκαν μεταξύ τους, εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και δημιούργησαν έργα τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.
Η έκθεση αποτελεί μέρος του κεντρικού προγράμματος του «Φεστιβάλ Αοράτων Πόλεων. Μια κοσμογραφία» που συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Θα φιλοξενηθεί στο χώρο του ΚΜΣΤ στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2012.
Η έκθεση «Samkura: Περιπλάνηση» παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγών το οποίο διοργανώθηκε από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια «Cló Ceardlann na gCnoc» στην Ιρλανδία. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Cló.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου, «η γλώσσα έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την καλλιτεχνική συνεργασία. Η συνύπαρξη πέντε ιστορικών γλωσσών και τεσσάρων αλφαβήτων δίνει μια δημιουργική ώθηση στην κοινή γλώσσα της τέχνης. Αυτή η ποικιλία γλωσσών και αλφαβήτων λειτούργησε εμφατικά στη δημιουργία των έργων και ένα από τα ζητούμενα των καλλιτεχνών ήταν να ανακαλύψουν και να αφομοιώσουν την διαφορετικότητα του άλλου τόπου».
Τα έργα των καλλιτεχνών αναφέρονται ακόμα στη σχέση με τη φύση, δεδομένου ότι οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται ως επί το πλείστον σε αγροτικές περιοχές απομακρυσμένες από το αστικό περιβάλλον.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Maria Boavida, Bernadette Cotter, Ingo Dünnebier, André Gonçalves, Oona Hyland, Ian Joyce, Φωτεινή Καριωτάκη, Sarah Lewtas, Kevin McGee, Alexandra Ramires, Γιάννης Σαββίδης, Azat Sargsyan, Nino Sekhniashivili, Λίνα Θεοδώρου, Mkrtich Tonoyan, Guram Tsibakhashvili και Iliko Zautashvili.
Στις 23 Οκτωβρίου (10:30-14:00) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι στρογγυλό τραπέζι με θέμα την παρουσίαση προγραμμάτων ανταλλαγών για καλλιτέχνες και επιμελητές από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
‘Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τέλος, που προσεγγίζει έργα σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών από την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέσα από ένα διαπολιτισμικό πρίσμα με βάση την εικόνα τη γλώσσα και τη δράση θα πλαισιώσει την έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της (23.10-9.12.2012), ενώ ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.
(Επικοινωνία για ραντεβού : 2310589222, education@greekstatemuseum.com)

«Samkura: Περιπλάνηση»
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Αποθήκη Β1, λιμάνι, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 23 Οκτωβρίου –9 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες λειτουργίας Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 18:00, Κυριακή 11:00-15:00