Η βρετανή πεζογράφος Χίλαρι Μαντέλ με το μυθιστόρημά της «Bring up the Bodies» (Fourth Estate) είναι η νικήτρια του εφετινού Βραβείου Μπούκερ. Η νικήτρια ανακοινώθηκε σε επίσημη τελετή στη διάρκεια δείπνου στο μεσαιωνικό Guildhall στο Λονδίνο, το βράδυ της Τρίτης 16 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου Πίτερ Στόθαρντ, διευθυντής του «Times Literary Supplement», επαίνεσε όλα τα υποψήφια μυθιστορήματα και ιδιαίτερα τους εκδότες τους, κυρίως τους μικρούς ανεξάρτητους οίκους που σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς αναζητούν την ομορφιά και στηρίζουν το μυθιστόρημα.

Τα βραβευθέντα έργα συναπαρτίζουν έναν κατάλογο αξιόλογων βιβλίων και εντάσσονται στον κανόνα της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, είπε ο Πίτερ Στόθαρντ εξηγώντας ότι «η ομορφιά της γλώσσας, ο πεζός λόγος που λάμπει» ήταν το αποφασιστικό κριτήριο με το οποίο αξιολόγησε η επιτροπή τα υποψήφια έργα.

«Αναζητήσαμε το έργο που με το φως και τα σκοτάδια του θα ανανεώσει τη γλώσσα μας, όπως το μυθιστόρημα οφείλει να κάνει» κατέληξε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής επαινώντας το είδος του μυθιστορήματος και εκείνα τα δείγματα του είδους που δεν σβήνουν μόλις κλείσουμε το βιβλίο, αλλά μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή, που έχουν διάρκεια, που αλλάζουν μαζί μας, που τα μοιραζόμαστε με άλλους, που τα επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά σε διάφορες εποχές όπως τις αγαπημένες μας πόλεις.

Το «Bring up the Bodies» αποτελεί συνέχεια του «Γούλφ Χολ», του ιστορικού μυθιστορήματος της συγγραφέως που απέσπασε το Βραβείο Μπούκερ το 2009 και αφορά την ανάδειξη του Τόμας Κρόμγουελ σε άνθρωπο κλειδί της διακυβέρνησης του Ερρίκου Η’ στην ταραγμένη εποχή της Αγγλίας των Τιδόρ.

Σε αυτό το μυθιστόρημα, τοποθετημένο στα 1535, η πρώην ερωμένη του βασιλιά και νυν σύζυγός του Άννα Μπολέιν αποτυγχάνει επίσης (όπως και η πρώτη του σύζυγος, η Αικατερίνη της Αραγώνας) να του χαρίσει τον διάδοχο που τόσο επιθυμεί. Οι τελευταίες ημέρες της δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο τον θρόνο, ούτε τον Κρόμγουελ που προσπαθεί και να ικανοποιήσει τον βασιλιά και να διασφαλίσει την καριέρα του.

Υποψήφια μυθιστορήματα ήταν επίσης:

«Umbrella» (Bloomsbury) του Γουίλ Σελφ

«The Garden of Evening Mists» (Myrmidon Books) του Ταν Τουάν Ενγκ

«Narcopolis» (Faber & Faber) του Τζιτ Θαγίλ

«The Lighthouse» (Salt) της Άλισον Μουρ

«Swimming Home» (And Other Stories/ Faber & Faber) της Ντέμπορα Λέβι

Η Χίλαρι Μαντέλ είναι η πρώτη Βρετανή συγγραφέας και η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Μπούκερ δύο φορές. «Περιμένει κανείς 30 χρόνια για να πάρει ένα Μπούκερ και τώρα ήρθαν δύο» είπε η βρετανή συγγραφέας στη λιτή ευχαριστήρια δήλωσή της.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών επιπροσθέτως των 2.500 στερλινών που λαμβάνουν όλοι οι συγγραφείς που βρέθηκαν στη βραχεία λίστα.

Το μυθιστόρημα πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πάπυρος» που εξέδωσαν σε δυο τόμους και το «Γουλφ Χολ» (2010).