Θεματικοί κύκλοι, γαλλικό δεκαπενθήμερο, έμφαση στους έλληνες συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα, συναυλίες για όλη την οικογένεια, όπερα σε συναυλιακή μορφή, αφιέρωμα στον Ραχμάνινοφ αλλά και στα 70 χρόνια από την ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τα παραπάνω συγκροτούν τους βασικούς θεματικούς άξονες του προγράμματος της καλλιτεχνικής περιόδου 2012-2013 της ΚΟΑ, το οποίο παρουσιάστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του συνόλου Βασίλη Χριστόπουλο.
Στο πλαίσιο αυτό, με ενδιαφέρον αναμένονται οι «κύκλοι Μπετόβεν» όπου θα παρουσιαστούν οι Εννέα Συμφωνίες του συνθέτη μεταξύ 19 Οκτωβρίου και 31 Μαΐου, «iEspana» ο οποίος περιλαμβάνει έργα ισπανών δημιουργών καθώς και μουσική εμπνευσμένη από την ιβηρική χερσόνησο αλλά και «Νέοι Δημιουργοί και Αναδημιουργοί».
Την 1η Μαρτίου 2013, η ΚΟΑ γιορτάζει τα 70 της χρόνια με μια συναυλία όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί κι ένα νέο έργο του βετεράνου συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου. Παραγγελία της Ορχήστρας είναι, εξάλλου, το έργο της συνθέτριας και αρχιμουσικού Κωνσταντίας Γουρζή, το οποίο θα ακουστεί σε πρώτη παρουσίαση στην συναυλία για την Ημέρα της Γυναίκας (7/3/2013).
Χρονιά σύσφιγξης των συνεργασιών είναι εξάλλου η εφετινή χρονιά για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφού πέρα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το σύνολο συνεργάζεται με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά και με εξωμουσικούς φορείς όπως το Ιδρυμα Ευγενίδου και το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Στο πλαίσιο των εφετινών «εκτός έδρας» εμφανίσεων της Ορχήστρας περιλαμβάνονται αρκετές συναυλίες στην επαρχία: Καρπενήσι, Λαμία, Ιωάννινα και αλλού. Επιπροσθέτως, η ΚΟΑ θα συμμετάσχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στο πρόγραμμα Αγονη Γραμμή Γόνιμη , με συναυλίες συνόλων της στην Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, την Χάλκη και την Αντίπαρο. Σχεδιάζεται μάλιστα και επέκταση του προγράμματος αυτού ώστε να συμπεριλάβει όσο τον δυνατόν περισσότερα νησιά.
Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί η επικείμενη απευθείας μετάδοση συναυλιών της ΚΟΑ από το Γ΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, αρχής γενομένης από την εναρκτήρια συναυλία της περιόδου, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το Κοντσέρτο για βιολί του Σκαλκώτα (σολίστ Γιώργος Δεμερτζής) και την Πρώτη Συμφωνία του Μάλερ («Τιτάν»).