Στο έλεος της απόλυτης απραξίας βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες ο «παιδικός κήπος» του Δημήτρη Πικιώνη στην Φιλοθέη, η γνωστή παιδική χαρά – πρότυπο, που δημιούργησε ο μεγάλος Έλληνας αρχιτέκτονας. Οι φθορές, ωστόσο, την καθιστούν πλέον εν μέρει απαγορευτική και σε μεγάλο μέρος της ανενεργή, καθώς πολλά από τα ξύλινα όργανα και τις κατασκευές που περιέχει έχουν σαπίσει ή σπάσει. Όπως το (άλλοτε) υπέροχο ξύλινο σκαρί της βάρκας που υπήρχε δίπλα στην επίσης κατεστραμμένη λιμνούλα και το ετοιμόρροπο γεφυράκι της, ή οι ξύλινες τσουλήθρες που σάπισαν και έχουν αφαιρεθεί εντελώς, αλλά και οι κούνιες που έχουν υποστεί φθορές, ή το κυκλικό καθιστικό που έχει περιφραχθεί αφού αποτελεί κίνδυνο για τους μικρούς επισκέπτες.

Και όμως, η παιδική χαρά του Πικιώνη στην Φιλοθέη αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πρότυπα δημιουργήματα που διαθέτει η Αθήνα. Πρόκειται για έναν χώρο μοναδικής αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής αισθητικής που την καθιστά σημείο αναφοράς καθώς συνδυάζει το πράσινο τοπίο με τις παιδικές δραστηριότητες, πολλές εκ των οποίων αναδεικνύουν το αυτοσχεδιαστικό στοιχείο και την φαντασία του σπουδαίου δημιουργού. Η τεχνική καταγραφή των φθορών και των απαιτούμενων επισκευών έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ και το ΥΠΠΟ, το οποίο έχει λόγο επί των παρεμβάσεων καθώς η παιδική χαρά του Πικιώνη είναι μνημείο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και φυσικού κάλλους, έχει μελετήσει το θέμα, ωστόσο το έργο της αποκατάστασης του χώρου δεν προχωρά. Προφανώς λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο ενοποιημένος δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, όπως άλλωστε και κάθε δήμος της χώρας στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο το απαιτούμενο κονδύλι έχει υπολογιστεί σε 75.000 ευρώ.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ουδείς παίρνει μια στοιχειώδη πρωτοβουλία να περισώσει κάτι. Αν εξαιρέσει κάποιος τα πλαστικά πλέγματα περίφραξης που έχουν τοποθετηθεί στην βάρκα και στο καθιστικό για να μην τραυματιστεί κανένα παιδί, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει. Πόσο θα κόστιζε άραγε στον δήμο, που διαθέτει και τις απαραίτητες τεχνικές υπηρεσίες, η αντικατάσταση των σάπιων ξύλων της βάρκας ή του καθιστικού και της γεφυρούλας ή η αντικατάσταση των αποκομμένων κρίκων και του διχτυού που έχει σαπίσει; Ακόμη και με την ελάχιστη ευγενική χορηγία των ευκατάστατων, στο μεγαλύτερο μέρος τους, κατοίκων της περιοχής, ή ακόμη και εταιρειών εμπορίας ξυλείας, μπορεί και να είχε αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό το πρόβλημα. Έως να βρεθεί λύση, πάντως, η παιδική χαρά του Πικιώνη θα «αργοπεθαίνει», μαζί με το όραμα και την ευαισθησία του δημιουργού της.