Ενας ζωντανός θρύλος της Ιταλίας και γενικότερα του παγκόσμιου κινηματογράφου, η Κλάουντια Καρντινάλε, έδωσε το παρόν στη Μόστρα για την παρουσίαση της τελευταίας ταινίας της, «Ο Γκέμπο και η σκιά», που είναι επίσης η τελευταία ταινία του «αειθαλούς» πορτογάλου σκηνοθέτη Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ενεργητικότατου ακόμη παρά τα …104 χρόνια του!

Με την ενέργεια τριαντάχρονης παρά τα 74 χρόνια της, η μεγάλη πρωταγωνίστρια του Λουκίνο Βισκόντι («Ο γατόπαρδος»), του Σέρτζιο Λεόνε («Κάποτε στη Δύση») και του Βαλέριο Τζουρλίνι («Το κορίτσι με την βαλίτσα»), είναι ακριβώς αυτό που υποδύεται στην ταινία του Ολιβέιρα: μια γυναίκα που θέλει να κοιτάζει διαρκώς μπροστά, που δεν θέλει να παγιδευτεί ποτέ στην αδράνεια, ένας ανήσυχος άνθρωπος που εξακολουθεί να έχει πολλά να προσφέρει.

Ταινία δωματίου και με μια θεατρική δομή που γοητεύει, ο «Γκέμπο και η σκιά» (που έχει αγοραστεί από την ελληνική διανομή) είναι η ιστορία ενός ζευγαριού ηλικιωμένων (Καρντινάλε – Μισέλ Λονσντάλ) που αναμένει την επιστροφή του γιού του. Μέσα από την σχέση των δυο αυτών ανθρώπων, της νύφης τους (Λεονόρ Σιλβέιρα) και δυο επισκεπτών, ο Ολιβέιρα κάνει ένα δυνατό και πολύ επίκαιρο σχόλιο πάνω στον πλούτο και την αξιοπρέπεια, την αλήθεια και το ψέμα.

«Βασική αρχή μου είναι να συμβιβάζομαι με την ηλικία μου γιατί μόνον έτσι μπορείς να βρεις την ηρεμία», είπε στο ΒΗΜΑ η Καρντινάλε. «Για παράδειγμα σιχαίνομαι τα λίφτινγκ γιατί το μόνον που κάνουν είναι να σου δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είσαι ακόμα νέος ενώ στην πραγματικότητα δεν είσαι. Βρίσκω γελοίο και πολύ υποτιμητικό που όλοι, άντρες και γυναίκες μετά την επέμβαση στο πρόσωπό τους δείχνουν σαν κινέζοι».

«Τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα για τον κινηματογράφο και δη τον ευρωπαϊκό γιατί η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει παντού πανικό», μας είπε επίσης η Καρντινάλε, η οποία για αυτόν ακριβώς τον λόγο, προσπαθεί να συμμετέχει με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα σε ταινίες νέων κυρίων σκηνοθετών (έχει ήδη δεσμευτεί σε τέσσερις που πρόκειται να γυρίσει!).

«Αν πάψω να εργάζομαι θα πεθάνω», κατέληξε η γεννημένη στην Τυνησία ηθοποιός που εξακολουθεί να εκπλήσσεται από την δουλειά της. «Δεν περίμενα ποτέ ότι μια ταινία θα χρειαζόταν μόλις 25 μέρες για να γυριστεί», είπε για την συνεργασία της με τον Ολιβέιρα. «Αν αυτή είναι η νέα κατάσταση, τότε σίγουρα έχω πολλά ακόμα να δώσω. Και μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι σαν τον Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα δίπλα μας, γιατί η ενέργεια που σου μεταδίδει είναι μαγευτική!».