Στη Σίφνο, στο νησί του Τσελεμεντέ, θα συναντηθούν για έκτη χρονιά οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες και όχι μόνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο 6ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα.

Εφέτος η γιορτή είναι διπλή. Η χρονιά είναι επετειακή, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περίφημου «Τσελεμεντέ», του βιβλίου μαγειρικής το οποίο έχει βοηθήσει γενιές και γενιές στην εξοικείωσή τους με την μαγειρική τέχνη.

Στο νησί προσκαλούνται μάγειρες και μαγείρισσες, εστιάτορες, νοικοκυρές και νοικοκύρηδες, ντόπιοι και παραθεριστές, νησιώτες και στεριανοί απ’ όλο τον κόσμο, όσοι ασχολούνται με τις συνταγές και τη μαγειρική τους.

Στην πλατεία του Αρτεμώνα θα στηθούν περίπτερα όλων των νησιών, όπου θα προσφέρονται τα παραδοσιακά εδέσματα του κάθε νησιού, τα οποία θα ετοιμάζονται καθημερινά τις πρωινές ώρες από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας.

Κάθε απόγευμα οι συμμετέχοντες θα φέρνουν ό,τι έχουν παρασκευάσει στην κουζίνα τους και θα το παρουσιάζουν στην επιτροπή των επίλεκτων σεφ που θα αξιολογεί τις επιδόσεις τους.

Στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ μπορούν να συμμετέχουν και μικρά παιδιά, οι οποίοι θα προμηθευθούν με ποδιές, πολύχρωμα σκουφάκια και συνταγές από τους οργανωτές και υπό την καθοδήγηση υπευθύνων θα κατασκευάσουν επιτόπου εδέσματα υγιεινής διατροφής.

«Εφέτος, έχουμε προγραμματίσει να φτιάξουμε υγιεινά σνακ κατάλληλα για κολατσιό και στο σχολείο. Θα φτιάξουμε μπιφτέκια λαχανικών και στρογγυλά ψωμάκια, τα οποία θα τα συναρμολογήσουμε σε σάντουιτς, τυροπιτάκια, κουλουράκια, μάφιν καρότου, τα οποία θα τα διακοσμήσουν με τρούφες χρωματιστές αλλά και «λωλή», ένα παραδοσιακό γλυκό της Σίφνου με κίτρινη κολοκύθα» αναφέρει η κυρία Σόφη Βήχου, υπεύθυνη για τα παιδικά μαγειρέματα.
To πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινάει κάθε μέρα στις 18:30 στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα και εκτός από την επίδειξη παρασκευής φαγητών και γλυκισμάτων σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα και τα παιδικά «μαγειρικά παιχνίδια», θα υπάρχει παρουσίαση παραδοσιακών εθίμων και τεχνών όπως είναι η αγγειοπλαστική, η υφαντική και η ψαθοπλεκτική.

Από τις 21.00 και μετά την σκυτάλη παίρνουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά τακίμια, κυκλαδίτικους χορούς, συναυλίες με ελληνική έντεχνη και λαϊκή μουσική. Παράλληλα στο πλαίσιο των βραδινών εκδηλώσεων σε όλους τους κεντρικούς οικισμούς του νησιού προγραμματίζονται δρώμενα που ξεκινούν από χωριό του Τσελεμεντέ, τα Εξάμπελα.

INFO

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με την Κατερίνα Τρίχα στο τηλέφωνο 6944785364.

Όσο για τα παιδικά μαγειρέματα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών ως την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στην κυρία Σόφη Βήχου στο τηλέφωνο 6982256035.