Ακόμα μια τιμητική διάκριση για το ελληνικό ντοκυμαντέρ «Encardia, η πέτρα που χορεύει» του Αγγελου Κοβότσου – αυτή τη φορά από την Ιταλία: το φιλμ που έχει γυριστεί σε περιοχές της Ελλάδας αλλά κυρίως στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας με πρωταγωνιστές το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia αλλά και μουσικούς, ποιητές επώνυμους και ανώνυμους καλλιτέχνες της περιοχής του Σαλέντο, πήρε τιμητική διάκριση για τη σκηνοθεσία του στο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ cinema del reale που γίνεται κάθε χρόνο στη Σπέκια της Κάτω Ιταλίας.

Η Σπέκια βρίσκεται στην καρδιά του Σαλέντο, που είναι το κέντρο των εννέα ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας. Η ζεστή υποδοχή, το θερμό χειροκρότημα του κοινού αλλά και η διάκριση στην ταινία και στον σκηνοθέτη της αντανακλούν την ανταπόκριση που είχε η ταινία στην περιοχή που η γλώσσα των grico είναι ακόμη ζωντανή μέσα από τις μουσικές, τα ποιήματα και τα γκρεκάνικα τραγούδια.

Η ελληνική αντιπροσωπεία που συνόδεψε την ταινία με συντελεστές, φίλους, συνεργάτες και ασφαλώς το συγκρότημα Encardia, στο τέλος της προβολής έστησε ένα ξέφρενο πανηγύρι έξω από τον χώρο των προβολών και ξεσήκωσε τους ιταλούς φίλους με χορούς και τραγούδια.

Το συγκρότημα Encardia (Κώστας Κωνσταντάτος – κρουστά, μαντολίνο, βιολί, τραγούδι, Βαγγέλης Παπαγεωργίου – ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Μιχάλης Κονταξάκης – κιθάρα, τραγούδι, Αναστασία Δουλφή – τραγούδι, καστανιέτες, Δημήτρης Τσεκούρας – κοντραμπάσο, τραγούδι και Κωνσταντίνα Καλκάνη, Γιάννα Χαμαλέλη – χορός) εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Ιδρύθηκε το 2004 και μέχρι τώρα έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από τριακόσιες ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Αλγερία κτλ. Εχει εκδώσει τρεις δίσκους και συνεργαστεί δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Κάτω ιταλικής μουσικής.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής της στο φεστιβάλ cinema del reale, η ταινία προβλήθηκε στη συνέχεια στα χωριά Καλιμέρα, Κοριλιάνο Ντ’ Οτράντο και Στερνάτια. Μετά την προβολή στην πλατεία των χωριών ακολούθησε χορός και τραγούδι από τους Encardia αλλά και μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής της περιοχής: Ρομπέρτο και Φραντσέσκα Λίτσι, Φράνκο Κορλιάνο, Εντζα Παρλιάρα κ.ά.
Η διάκριση της «Encardia» στην Κάτω Ιταλία έρχεται μετά από το βραβείο κοινού που απέσπασε στο εφετινό φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης Εικόνες του 21ου αιώνα. Η ταινία έχει ήδη προγραμματιστεί να προβληθεί σε πολλά ξένα φεστιβάλ και να βγει στις αθηναϊκές κινηματογραφικές αίθουσες τον Οκτώβριο.