Η Μέιβ Μπίντσι, μία από τις πλέον αγαπητές και πολυδιαβασμένες συγγραφείς και χρονικογράφους της Ιρλανδίας, πέθανε σε ηλικία 72 ετών τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 στο Δουβλίνο, μετά από μια σύντομη ασθένεια. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από την εφημερίδα «Irish Times» στην οποία εργάστηκε από το 1968 μέχρι το 2000. Η ίδια συγκαταλεγόταν στους 10 πιο διάσημους συγγραφείς της Μεγάλης Βρετανίας. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ταλαιπωρούταν από αρθρίτιδα.

Τα μυθιστορήματά της, που αποτύπωσαν με οξυδέρκεια και ζεστασιά, τη ζωή, τους έρωτες αλλά και τις δυσκολίες των γυναικών στις πόλεις και την ιρλανδική επαρχία, έχουν πουλήσει περισσότερο από 40 εκατομμύρια αντίτυπα σε 37 γλώσσες. Εκείνη δεν αυτοπροσδιοριζόταν ως συγγραφέας ρομάντζων και, όπως έλεγε, οι ηρωίδες της δεν ενδιαφέρονταν τόσο να βρουν το συντροφικό «κελεπούρι» αλλά να μάθουν να ζουν αυτόνομα και χωρίς αυτό.

«Στα βιβλία μου το ασχημόπαπο δεν μεταμορφώνεται σ’ έναν όμορφο κύκνο. Γίνεται μια πάπια με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αναδέχεται τις ευθύνες και τα προβλήματα της ζωής της» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της. Η πλειοψηφία των κριτικών είχε επισημάνει ότι το γράψιμό της ήταν «περισσότερο εμπορικό παρά λογοτεχνικό» αλλά αυτό δεν την πείραζε καθόλου. «Είμαι κυρίως μια συγγραφέας για το αεροδρόμιο, κι αν θέλεις όντως να ξεχαστείς στο ταξίδι σίγουρα δεν πρόκειται να διαβάσεις τον Βασιλιά Ληρ» απαντούσε.

Η μετάβαση από την παραδοσιακή στη μοντέρνα εποχή, οι οικογενειακές σχέσεις, η θρησκευτική καταπίεση, οι κοινωνικές προκαταλήψεις, η προδοσία και η φιλία, επανέρχονται στα 16 μυθιστορήματά της που καταπιάνονται με άπιστους εραστές, τον αλκοολισμό, τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ακόμα και φόνους. Με το σεξ ωστόσο ήταν πιο συντηρητική, άφηνε τα περισσότερα στην φαντασία των αναγνωστών. «Δεν το κάνω επειδή είμαι ηθικολόγος, καθόλου αυτό. Αλλά γιατί φοβάμαι τα λάθη. Βλέπετε δεν συμμετείχα ποτέ σε όργιο για να ξέρω πώς πρέπει να είναι τα πόδια και τα χέρια σ’ αυτήν την περίπτωση» σημείωνε χαριτολογώντας.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντνα Κένι, δήλωσε ότι ολόκληρη η Ιρλανδία και ο κόσμος θρηνεί για τον θάνατό της Μπίντσι. «Είναι μια τεράστια απώλεια για όσους διαβάζουν και αγαπούν τις ιστορίες για τον έρωτα, την ελπίδα και τη γενναιοδωρία». Η βραβευμένη με Μπούκερ συμπατριώτισσά της συγγραφέας Ανν Ένραϊτ, είπε ότι η Μπίντσι ήξερε πολύ καλά τη συνταγή «για μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ότι διαβάζοντάς την κανείς ένιωθε σαν να ήταν συντροφιά με έναν καλό φίλο».

Η Μπίντσι, σύζυγος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γκόρντον Σνελ, γεννήθηκε το 1940 στο Δουβλίνο και σπούδασε ιστορία στο πανεπιστήμιο της πόλης. Δίδασκε επί χρόνια σε σχολεία θηλέων, γράφοντας παράλληλα ταξιδιωτικά άρθρα στη διάρκεια των διακοπών της. Πέρασε γρήγορα από τη δημοσιογραφία σε μια πετυχημένη συγγραφική καριέρα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Τα σημαντικότερα μυθιστορήματά της είναι το «Light a Penny Candle» (1982), το «Circle of Friends» (1990) που έγινε ταινία από τον Πατ Ο’ Κόνορ το 1995 με τον Κρις Ο’ Ντόνελ και την Μίνι Ντράιβερ και το «Tara Road» (1998) που πούλησε 1 εκατομμύριο αντίτυπα, το επέλεξε η Όπρα Γουίνφρι για την τηλεοπτική λέσχη ανάγνωσής της και μεταφέρθηκε επίσης στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστριες την Άντι Μακ Ντάουελ και την Ολίβια Γουίλιαμς. Στο μυθιστόρημα της «Nights of Rain and Stars» (2004) μάλιστα η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα ελληνικό νησί.

Το 1999 τιμήθηκε με το «British Book Award» για την συνολική της προσφορά στην αγγλική λογοτεχνία. Ο κορυφαίος ιρλανδός συγγραφέας Τζον Μπάνβιλ δήλωσε μετά τον θάνατό της, που προηγήθηκε αυτού του αμερικανού αιρετικού διανοούμενου και συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, ότι «ο Βιντάλ συνήθιζε να λέει ότι δεν του αρκούσε μόνο εκείνος να είναι επιτυχημένος αλλά ότι πρέπει και οι άλλοι να αποτυγχάνουν. Η Μέιβ ήθελε όλοι να είναι επιτυχημένοι».

Τα βιβλία στα ελληνικά: http://www.biblionet.gr/author/14113/Maeve_Binchy