Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» διοργανώνει από την Πέμπτη 26 Ιουλίου (επέτειος της έναρξης της επανάστασης στην Κούβα) έως την Τετάρτη 1η Αυγούστου η κινηματογραφική εταιρεία NEW STAR σε συνεργασία με την Πρεσβεία Της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την επέτειο της 26ης Ιουλίου που σήμανε την έναρξη της επανάστασης της Κούβας. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα προβληθούν 33 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες και οι παρακάτω δέκα, που δεν πρέπει με τίποτε να χάσετε:

Ο «Θάνατος ενός γραφειοκράτη» («La muerte de un burocrata», 1966) του Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα είναι η πιο χαρακτηριστική κουβανική ταινία της δεκαετίας του 1960, μια σάτιρα για το Τέρας της γραφειοκρατίας στην Κούβα με τον κεντρικό ήρωα να βρίσκεται σε θέση παρόμοια με του κεντρικού ήρωα στη «Δίκη» του Κάφκα.

Η «Λουτσία» («Lucia», 1968) του Ουμπέρτο Σόλας, είναι μια σπονδυλωτή ταινία με τρεις αυτόνομες ιστορίες με συνδετικό κρίκο ότι τοποθετούνται σε τρεις χαρακτηριστικές περιόδους του αγώνα για την απελευθέρωση της Κούβας και έχουν βασική ηρωίδα πάντα μια γυναίκα ονόματι Λουτσία (Ρακέλ Ραβουέλτα).

Στις «Μνήμες υπανάπτυξης» («Memorias del Subdesarrolio», 1968) και πάλι ο σκηνοθέτης Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα διασκευάζει για το σινεμά το μυθιστόρημα του Εντμούντο Ντεσνόες και θίγει το ζήτημα των αστικών κατάλοιπων της παλιάς τάξης και των δυσκολιών προσαρμογής στη νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Το «Cuban story» (1959) που σκηνοθέτησε ο Βιτόρ Παλέν είναι ένα μοναδικής σημασίας και ρεαλιστικότητας ντοκιμαντέρ για την άνοδο του Κάστρο, το οποίο γυρίστηκε τυχαία όταν ο αμερικανός ηθοποιός Ερολ Φλιν και ο σκηνοθέτης Παλέν, ιδιοκτήτες κινηματογραφικής αίθουσας στην Αβάνα, έτυχε να βρίσκονται εκεί όταν η επανάσταση του Κάστρο ξέσπασε γύρω τους!

Με το «Βίβα Κούβα» ο σκηνοθέτης Χουάν Κάρλος Κρεμάτα Μαλμπέρτι παρακολουθεί την ιστορία δυο παιδιών από την Αβάνα που έχουν δώσει όρκο ότι θα μείνουν φίλοι για μια ολόκληρη ζωή. Τα σπίτια τους αντικριστά στον ίδιο δρόμο, οι φαμίλιες τους από δυο διαφορετικούς κόσμους.

Τα πολλά λόγια περιττεύουν για το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς «Βuena vista social club» (1999) που μας ταξιδεύει ως τα los barrios, τι ισπανόφωνες συνοικίες της Κούβας, για να μας συστήσει καλλιτέχνες της λάτιν τζαζ, υπεύθυνους για το ότι κρατήθηκε έως τώρα ζωντανή η μουσική παράδοση των ρυθμών sones και των boleros της πατρίδας τους.

Ο «Χέμινγκουεϊ στην Κούβα» («Hemingway’s Cuba») του Στέφεν Κρίσμαν είναι ένα διάρκειας 42′ ντοκιμαντέρ που εστιάζει στα χρόνια πριν από την επανάσταση όταν δεκάδες επώνυμοι καλλιτέχνες επισκέπτονταν την Κούβα και μαγεύονταν. Ο Έρνεστ Χέμινγουέι ήταν ένας από αυτούς, ακόμα στα μπαρ της Αβάνας μια θέση είναι κρατημένη για τον μεγάλο συγγραφέα.

Το «Cubanissimo» του Φιλίπ Μπλοτ είναι μια συναρπαστική όσο και διασκεδαστική περιήγηση στην απίστευτη ποικιλία της κουβανικής μουσικής κληρονομιάς. Από το Τσα – Τσα στο Μπολερό κι από τη Σάλσα στη Ρούμπα, όλες οι τάσεις της μουσικής που ξεσηκώνει για χορό και αναστατώνει τις αισθήσεις.

Στο Υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας «Φράουλα και σοκολάτα» («Fresa y chocolate», 1994) που συνσκηνοθέτησαν οι Τομάς Γκουτιέρεζ Αλέα και Χουάν Κάρλο Τάμπιο, ένας φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνα (Βλαντιμίρ Κρουζ) και ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης (Χόρχε Περουγκόρια) οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι η αλληλεγγύη είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του άνθρωπου.

Ο «Κόσμος του Σαντιάγκο Αλβαρεζ» (1965- 1977) είναι μια συρραφή επτά ντοκιμαντέρ του σημαντικού σκηνοθέτη Σαντιάγκο Αλβαρεζ, συνολικής διάρκειας 120′

Οι υπόλοιπες ταινίες

H ΑΛΕΙΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ (Aleida Guevara Remembers Her Father) του Κάρλος Αλμπέρτο Γκαρσία

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ 4 (Un Relato Sobre El Jefe De La C.4)

ΦΙΔΕΛ: ΌΤΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΣΕ (Fidel Racconta Il ‘Che’) του Τζιάνι Μίνα

ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ, ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΝΕΙΣ (Che Guevara, donde nunca jamás se lo imaginan) του Μανουέλ Πέρεζ Παρέρες

ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΒΟΥΝΟ (Montana de Luz) των Γκιγιέρμο Θεντένο, Αλεχάντρο Χιλ, Αλεχάντρο Ραμίρεζ, Ραφαέλ Σολίς

Ο ΕΡΩΤΑΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (El Amor, La Politica, La Rebeldia) της Τερεσίτα Γκόμεζ

ΤΣΕ, ΚΟΜΑΝΤΑΝΤΕ, ΦΙΛΕ (Che Comandante Amigo)των Μπερνάμπε Χερνάντεζ, Χοσέ Παδρόν, Χόρχε Χαϊντού,Πεπίν Ροντρίγκες, Ρολάντο Μπάουτε, Ορλάντο ντε λα Χουέρ, Ρένε Αβίλα, Αλμπέρτο Βαλτές, Αουζέμπιο Ορτίζ

H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (El Regreso) του Όττο Μιγκέλ Γκουσμάν Γκιερέρο

ΜΟΥZΙΚΑ ΚΟΥΜΠΑΝΑ (Musica Cubana) του Γκέρμαν Κραλ

ΕΜΠAΡΓΚΟ (Bloqueo, la guerra contra Cuba) του Ντανιέλ Ντεσαλόμς

ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΒΑΝΑ (Vampiros en Habana) του Χουάν Παντρόν

SUITE HABANA του Φερνάντο Πέρες

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ (Paginas del diario de Mauricio) του Μ. Π. Παρέδες

ΕΜΕΙΣ Η ΜΟΥΣΙΚΗ (Nosotros, La musica) του Ροζέλιο Πάρις

ΕΚΠΤΩΤΟΙ ΘΕΟΙ (Los Dioses Rotos) του Ερνέστο Νταράνας

ΟΙ 12 ΚΑΡΕΚΛΕΣ (Las Doce Sillas) του Τ. Γκ. Αλέα

KANGAMBA των Ροζέλιο Πάρις , Χούλιο Σέζαρ Ροντρίγκες

GUANTANAMERA των Τ. Γκ. Αλέα, Χουάν Κάρλος Τάμπιο

CLANDESTINOS του Φ. Πέρεζ

ΜΠΕΝΙ (El Benny) του Χόρχε Λουίς Σάντσεζ

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ (El Brigadista) του Οκτάβιο Κορταζάρ

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΓΑΠΗ (Amor vertical) του Αρτούρο Σότο Ντία

Η ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ (La bendicion cubana)