Η σκηνή είναι από την «Παριζιάνα» (1969) του Γιάννη Δαλιανίδη: εύσωμη πελάτισσα της μοδίστρας Ρένας Βλαχοπούλου, αν και ισχυρίζεται ότι κάνει δίαιτα για να χωρέσει στο καινούργιο της φόρεμα, έρχεται στις πρόβες όλο και πιο… χονδρή. «Σούζη, τρως! Και ψεύδεσαι και τρως!», είναι η περίφημη ατάκα της μοδίστρας Πελαγίας.
«Souzy Tros» λοιπόν είναι ο τίτλος της τελευταίας δράσης της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου που σε συνεργασία με την αμερικανίδα συγγραφέα Κάθριν Ντρέικ επιχειρεί να σχολιάσει μεταφορικά με ένα πλέγμα ευφάνταστων πρωτοβουλιών την άρνηση του ελληνικού κράτους να αποδεχτεί την οικονομική χρεοκοπία, αλλά και τη γενικότερη παγκόσμια άρνηση του δυτικού κόσμου να αλλάξει το μη βιώσιμο σύγχρονο μοντέλο ζωής.
Στην καντίνα του Ελαιώνα (Μαρκόνι 8) που στήνεται η «Souzy Tros», όσοι προσέλθουν στις καλοκαιρινές προεκδηλώσεις της δράσης την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου θα δουν την κλασική «Παριζιάνα», θα έχουν την ευκαιρία να μεταποιήσουν τα παλιά τους ρούχα και να παρακολουθήσουν εγκαταστάσεις. Αρκεί να φέρουν… μια καρέκλα εν είδει δωρεάς και μεταχειρισμένα ρούχα για να μεταποιηθούν στο εργαστήριο – αντί εισιτηρίου.
Στην καντίνα της «Souzy Tros» βέβαια υπάρχει φρέσκο και φθηνό φαγητό, όπως ελληνικός τραχανάς και μεσανατολικό χούμους. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η αντανάκλαση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της σημερινής Αθήνας.
«Οργανώνοντας και φιλοξενώντας εργαστήρια, προβολές ταινιών, παραστάσεις και συναυλίες που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της αθηναϊκής κοινότητας, ελπίζουμε ότι η καντίνα θα λειτουργήσει ως καταλύτης συνεύρεσης και δημιουργίας, θα φέρει κοντά ανθρώπους με σκοπό την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή πόρων, καθώς και την από κοινού εξέταση των πρόσφατων πολιτικών και οικονομικών γεγονότων και των συνεπειών τους με στόχο τη γένεση ενός καινούργιου δημιουργικού κεφαλαίου» αναφέρουν οι εμπνευστές της δράσης.
Πώς γινόταν παλιά στις αυλές των σπιτιών, όπου οι γείτονες μοιράζονταν τη συλλογική τους ζωή; Αυτό το μοντέλο επιχειρεί να προβάλει ετούτος ο μεταμοντέρνος χώρος.
Με τίτλο «Σκίσε και ράψε», οι καλοκαιρινές προεκδηλώσεις της δράσης ουσιαστικά ξεκινούν με ένα διήμερο εργαστήριο μόδας. Η βραδιά της 18ης Ιουλίου θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. με ένα μίνι κοκτέιλ πάρτι με μουσική από τον DJ Ευτύχη και τη μεταποίηση ρούχων. Στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας «Η Παριζιάνα».
Την επόμενη ημέρα, από τις 6 μ.μ. ως τις 2 π.μ., μια ομάδα δημιουργών αποτελούμενη από σχεδιαστές και κατασκευαστές, καλλιτέχνες και φίλους, καθώς και φοιτητές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, εξοπλισμένοι με ραπτομηχανές και όλα τα απαραίτητα υλικά, θα αναδιαμορφώσουν, μαζί με το κοινό, τα μεταχειρισμένα ενδύματα δημιουργώντας νέες φόρμες και στυλ. Παράλληλα, στο «Δωμάτιο των Καταστάσεων» του «Souzy Tros» θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση «Τα ρούχα του Αυτοκράτορα» του καλλιτέχνη και πρώην fashion editor Θάνου Κυριακίδη, μια σειρά από ατμοσφαιρικούς «σκελετούς» υψηλής ραπτικής. Την οργανωτική ομάδα της δράσης απαρτίζουν οι Ελισάβετ Αντάπαση, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ευτύχης Ευθυμίου, Νάντια Καλαρά, Ιωάννης Ντογατζής, Ντίνος Μπακουνάκης, Κατερίνα Οικονόμου και Μαρία Χαλκιά.

πότε και πού:
«Σκίσε και ράψε». Στις 18 και 19 Ιουλίου «Souzy Tros», καντίνα φαγητού και πολιτισμού, Μαρκόνι 8, Ελαιώνας, Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ