Γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει η κυρία Λίνα Μενδώνη (σήμερα – αύριο βγαίνει το προεδρικό διάταγμα για την σύσταση Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού). Για την διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης ανανεώθηκε η θητεία της κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, διότι έχει επιτελέσει μεγάλο έργο από τη θέση της και τώρα έχει να ολοκληρώσει την επέκταση του κτιρίου της Πινακοθήκης).

Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης παραμένει ο κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Μόνον το θέμα του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου δεν έχει λήξει ακόμη αλλά θα γίνει κι αυτό. Συναινετικός, χωρίς να θέλει να ταράξει καταστάσεις ή να επιφέρει μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα ή πράγματα εμφανίστηκε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας παρέχοντας τις ανωτέρω πληροφορίες στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

«Ηρθα εδώ για να δημιουργήσω αλλά κυρίως να συνεχίσω το έργο που ήδη γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ζητώντας μάλιστα κατανόηση για την απειρία του, αφού είναι η πρώτη φορά, που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Αλλωστε, όπως είπε «Αυτή την ώρα είμαι θεατής του τοκετού μου, για την ακρίβεια του αυτό – τοκετού μου στο υπουργείο Πολιτισμού».

Βασικό θέμα, το οποίο ο υπουργός βάζει στις προτεραιότητές του είναι η παρακολούθηση των έργων του ΕΣΠΑ, την οποία έχει αναλάβει η κυρία Μενδώνη, όπως είπε. Ετερο ζήτημα, το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα επιλυθεί, έτσι ώστε μερικά να μένουν ανοικτά και ως τις 8 το βράδυ. Πώς θα γίνει όμως αυτό και αν βρίσκει σύμφωνους τους φύλακες, μένει να αποδειχθεί. Και όσον αφορά την ασφάλεια μουσείων κλπ επισήμανε την αύξηση των μέτρων προστασίας τους και με τις περιπολίες της αστυνομίας, καθώς μάλιστα προβλέπει ότι με την υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να υπάρξουν κι άλλα κρούσματα παραβατικότητας.
«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων συνιστά πολύ μεγάλη πρόκληση», είπε εξάλλου ο κ. Τζαβάρας όμως απαιτείται η αναμόρφωση του καταστατικού του (το ισχύον είναι του 1979). Ας σημειωθεί ωστόσο ότι λόγω του «κουρέματος» που έγινε και σ΄ αυτόν τον οργανισμό από τα 84 εκατ ευρώ που είχε, κόπηκαν τα 30. Ορισμένοι φορείς πολιτισμού πάντως θα κλείσουν, κυρίως γιατί αλληλοεπικαλύπτονται με άλλους, όπως για παράδειγμα ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, που δεν έχει πλέον λόγω ύπαρξης. Αλλοι ωστόσο θα συνεχίσουν κανονικά την λειτουργία τους, όπως το ΕΚΕΒΙ για το οποίο ο υπουργός είπε, ότι κάνει σπουδαίο έργο. Λίστα ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη. Για την εξοικονόμηση χρημάτων μάλιστα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση ορισμένων ακινήτων που ανήκουν στο ΥΠΠΟ και ενοικιάζονται σε ιδιώτες (παλιά πόλη της Ρόδου).
Ακυρη είναι εξάλλου η προκήρυξη για την θέση διευθυντή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καθώς έγινε στις παραμονές των εκλογών, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας. Νεώτερα για το θέμα θα υπάρξουν προσεχώς. Σύμφωνα με τον νόμο όμως ο διευθυντής διορίζεται από τον υπουργό, ο οποίος δέχεται μεν εισηγήσεις αλλά δεν είναι δεσμευτικές.
Οσον αφορά ωστόσο τον προϋπολογισμό του πολιτισμού, ο κ. Τζαβάρας φάνηκε να μην έχει επαρκή ενημέρωση καθώς διαβεβαίωσε, ότι θα έχει τον δικό του _ όπως ισχύει δηλαδή και τώρα. Στην πραγματικότητα όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ενοποιημένος και θα αφορά γενικά το υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων κλπ κλπ.
«Δεν ήρθα ως Αγιοβασίλης, δεν έχω να μοιράσω λεφτά όπως έκαναν άλλοι υπουργοί» είπε τέλος ο υπουργός προσθέτοντας ότι και ο ίδιος δεν θα έχει περισσότερους των τεσσάρων – πέντε μετακλητών συμβούλων με άλλους τόσους υπηρεσιακούς.
Ο κ. Τζαβάρας όμως έθεσε και τον προσωπικό του στόχο: «Βασικό μέλημά μου είναι να βγάλω τον πολιτισμό από τα μουσεία και να τον κατεβάσω στο δρόμο, στους ανθρώπους. Με ενδιαφέρει ο πολιτισμός της καθημερινής ζωής και η αυλή πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή η ζωντανή κληρονομιά, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά», είπε. Εννοώντας, όπως έγινε αντιληπτό την ελληνική μυθολογία, την ελληνική γλώσσα, τα τοπικά δρώμενα, τα δημοτικά τραγούδια προκειμένου «να δείξουμε τι μας διαφοροποιεί ως λαό από τους άλλους».