«Το Κάντο Χενεράλ είναι λαϊκό έργο που σμίγει δύο πολιτισμούς» είπε, μεταξύ άλλων, ο Μίκης Θεοδωράκης στη συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου με την ευκαιρία της επικείμενης παρουσίασης του εμβληματικού ορατορίου του στο Ηρώδειο. Σαράντα χρόνια από την γέννησή του, το «Κάντο Χενεράλ», σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα, θα παρουσιαστεί στις 17 Ιουλίου (στις 21.00) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε μια παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με τη συμμετοχή των ερμηνευτών οι οποίοι το σφράγισαν: η Μαρία Φαραντούρη και ο Πέτρος Πανδής θα αποδώσουν τα αποσπάσματα τα οποία έχουν επιλεγεί ενώ θα τους πλαισιώσουν οι χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων. Τη 15μελή ορχήστρα που συμμετέχει θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός. Αποσπάσματα του ποιητικού έργου του Νερούντα, σε απόδοση στα ελληνικά της Δανάης Στρατηγοπούλου, διαβάζει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

Τις «κοινωνικές, ιστορικές, καλλιτεχνικές αλλά και ηθικές διαστάσεις του Κάντο Χενεράλ» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Ιωάννης Μάνος. Συναισθήματα αλλά και εμπειρίες από την παρουσίαση του έργου σε πολλά μέρη του κόσμου κατέθεσαν, από την πλευρά τους, η Μαρία Φαραντούρη, ο Πέτρος Πανδής και ο Λουκάς Καρυτινός.
«Ξεχωριστό πολιτικό γεγονός» χαρακτήρισε από την πλευρά του την νέα παρουσίαση του έργου, μέσα στις συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, ο Μίκης Θεοδωράκης. «Αυτή τη στιγμή η χώρα περνάει μια δύσκολη περίοδο όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκονται τα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα» είπε ο συνθέτης. Και συνέχισε: «Εχει μπει σε δεύτερη μοίρα η αντίσταση του λαού. Εκεί που είμαστε πρωτοπόροι είναι η Τέχνη. Είναι η πραγματική ασπίδα για τον ελληνικό λαό. Αυτό αρχίζει να κατανοείται από ομάδες καλλιτεχνών. Αρχίζει να ξυπνά μια ιδεολογία. Τελειώνει η περίοδος της σιγουριάς. Το χειρότερο που μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι η ψυχολογική πίεση. Ο Ελληνας δεν μπορεί να αισθάνεται ότι βρίσκεται στη μέση και τον βρίζουν, τον πληγώνουν στο φιλότιμό του. Από την άλλη, η διέξοδος αναζητείται διαρκώς σε νέα οικονομικά μέτρα…Κάποια στιγμή θα περάσει όλη αυτή η κατάσταση και οι μόνοι που θα μείνουν στην μνήμη είναι 2–3 άνθρωποι της τέχνης και της επιστήμης» δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για ν΄αναφερθεί, αργότερα, στις συνθήκες δημιουργίας του έργου, την γνωριμία του με τον Νερούντα αλλά και τις πάμπολλες παρουσιάσεις του Κάντο Χενεράλ στο εξωτερικό…