Στην Αθήνα βρίσκεται από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου ο γερμανός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής Φλόριαν Τάλχοφερ για την παρουσίαση του διαδραστικού κινηματογραφικού πειράματος με τίτλο «Το χρήμα και οι Ελληνες». Η παρουσίαση πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στο ΒΕΤΟΝ 7, σε μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση με πολλές οθόνες, κλιπ από την ταινία και στιγμιότυπα ενός οδοιπορικού στην Ελλάδα.

Στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012 ο Τάλχοφερ και η Ελληνίδα Ελισάβετ Aγκου ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα για να μιλήσουν με ανθρώπους διαφορετικού προφίλ και όλων των ηλικιών για τις αιτίες και τις συνέπειες της κρίσης.

Από το ταξίδι αυτό προέκυψε μια κινηματογραφική καταγραφή για μια χώρα σε μετάβαση: εμπειρίες, συνεντεύξεις και προσωπικές στιγμές αποτυπώνουν εντυπωσιακά την παρούσα κατάσταση, έτσι όπως τη βιώνουν οι Ελληνες και οι Ευρωπαίοι.

Το ενδιαφέρον ωστόσο στο εγχείρημα «Το χρήμα και οι Ελληνες» είναι ότι «ο θεατής καλείται να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία της ταινίας», όπως αναφέρει ο Τάλχοφερ. Αυτό προκύπτει από το «σύστημα» Korsakow, τη δημιουργία μιας διαδραστικής ταινίας μη γραμμικής αφήγησης που δεν αποτελείται από σκηνές (όπως μια συνηθισμένη ταινία), αλλά από σύντομες αφηγηματικές ενότητες (Smallest Narrative Units).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτή τη δραστηριότητα είναι ότι η διαδοχική σειρά των ενοτήτων ποικίλλει σε κάθε θέαση της ταινίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σειρά που ακολουθούν τα SNUs είναι τυχαία. Αντιθέτως έχει πάντα νόημα, αφού την ορίζει ο ίδιος ο θεατής, ο οποίος έχει τη δυνατότητα έτσι να επηρεάσει, αλλά παράλληλα και να σχολιάσει την ταινία.

«Με την αξιολόγηση και τον σχολιασμό του θα καθοριστεί ποιες σκηνές θα συμπεριληφθούν στην ταινία. Η κάθε μία αξιολόγηση και το κάθε ένα σχόλιο αποτελούν σημαντική βοήθεια» λέει ο Τάλχοφερ.

Τα στάδια που ο θεατής πρέπει να περάσει για να συμμετάσχει είναι να εγγραφεί στη σελίδα http://dgudg.de/gr/en, να αποκτήσει πρόσβαση στα κλιπ, να τα αξιολογήσει και να τα σχολιάσει. H συμμετοχή των θεατών θα επηρεάσει την εξέλιξη της ταινίας και θα καθορίσει το τελικό περιεχόμενο του ντοκυμαντέρ, το οποίο θα αποτελείται από 50 – 70 κλιπ και θα ανέβει στο Internet τον Ιούλιο του 2012.

Oσοι έχουν αξιολογήσει πάνω από 15 κλιπ (είτε online είτε σε live previews) παίρνουν αυτόματα μέρος στην κλήρωση για ένα ταξίδι. Αν ο νικητής είναι από τη Γερμανία, θα κερδίσει ένα ταξίδι στην Αθήνα, όπου θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πρεμιέρα του Korsakow show τον Οκτώβριο. Αν ο νικητής είναι από την Ελλάδα, θα κερδίσει ένα ταξίδι στο Βερολίνο, όπου θα έχει επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ένα Korsakow show. Και στις δύο περιπτώσεις είναι καλυμμένα τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής για δύο ημέρες σε ξενοδοχείο.
Ετσι συντίθεται ο πυρήνας ενός ποικιλόμορφου εγχειρήματος, του οποίου οι μορφές έκφρασης (διαδικτυακή ταινία τεκμηρίωσης, εικαστική εγκατάσταση, live talk show) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Εικαστική Εγκατάσταση – Φλόριαν Τάλχοφερ
Εγκαίνια, παρουσία του καλλιτέχνη, την Πέμπτη στις 20.00, BETON 7
12 Ιουλίου – 8 Σεπτεμβρίου 2012, Δευτέρα – Παρασκευή, 14.30 -20.30
ΒΕΤΟΝ 7, Πύδνας 7, Βοτανικός, 118 55, Αθήνα, τηλ.: +30 210 7512625, www.beton7.com