Εφέτος η Universal Pictures, στην «αγκαλιά» της οποίας έχουν μεγαλουργήσει θρυλικές μορφές του κινηματογράφου, από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ ως τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και από τον Μάρτιν Σκορσέζε ως τον Πίτερ Τζάκσον, γιορτάζει τα 100α γενέθλιά της.

Το γεγονός στάθηκε αφορμή για την επανακυκλοφορία στην αγορά του DVD ορισμένων από τους πιο επιτυχημένους τίτλους του στούντιο, σε ψηφιακά επεξεργασμένες εκδόσεις και συλλεκτικά Blu-ray IM. Επίσης ποικίλες εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα αλλά και μια εντυπωσιακή διαδικτυακή καμπάνια είναι τα μέσα που το στούντιο θα χρησιμοποιήσει με στόχο την μύηση όλων των κινηματογραφόφιλων στα μυστικά της 7ης Τέχνης.

Ενδεικτικοί τίτλοι ταινιών που ήδη κυκλοφορούν σε Blu-ray™, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετών της Universal είναι οι «To kill a mockingbird («Σκιές και Σιωπή», 1962) του Ρόμπερτ Μάλιγκαν (η κλασική αντιρατσιστική ταινία που χάρισε το Οσκαρ στον Γκρέγκορι Πεκ), το «All quiet on the western front» («Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο», 1930) του Λούις Μάιλστοουν (Οσκαρ καλύτερης ταινίας) η τριλογία «Βack to the future» («Επιστροφή στο μέλλον», 1985, 1989, 1990) του Μπομπ Ζεμέκις, το αισθηματικό ρομάντζο του Μάικλ Γκόρντον «Pillow talk» («Τα απόρρητα της κρεβατοκάμαρας», 1959) με τους Ροκ ΧάντσονΝτόρις Ντέι, το «Ακρωτήρι του φόβου» («Cape fear 1962) με τους Γκ. Πεκ, Ρόμπερτ Μίτσαμ, ο «Barton Fink» («Μπάρτον Φινκ», 1991) των αδελφών Τζόελ και Ιθαν Κόεν, το «Videodrome» (1983) του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Οι ατσίδες με τα μπλε» (1980) του Τζον Λάντις και το «Κεντρί» (1973) του Τζορτζ Ρόι Χιλ

Σε ψηφιακή αποκατάσταση βρίσκονται πολλές ακόμη ταινίες, ανάμεσα στις οποίες αρκετές του Αλ. Χίτσκοκ («Τα πουλιά», «Σιωπηλός μάρτυς», «Δεσμώτης του ιλίγγου»), ο θρυλικός πρώτος «Δράκουλας» του Τοντ Μπράουνινγκ και τρεις ταινίες του Σπίλμπεργκ :«E.T. ο Εξωγήινος» _που παραμένει η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην ιστορία του studio_, «Τα σαγόνια του καρχαρία» και η «Λίστα του Σίντλερ».

Ο πρόεδρος των Universal Studios, Ρον Μέγιερ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο εορτασμός της εκατονταετίας της Universal Pictures αποτελεί την ιδανική αφορμή να ανασύρουμε στιγμές και μνήμες από το πλουσιότατο παρελθόν του στούντιο, «υπενθυμίζοντας» στους βετεράνους σινεφίλ τους λόγους για τους οποίους αγάπησαν τις ταινίες μας και, παράλληλα, συστήνοντας στη νέα γενιά μια σειρά από εξαιρετικές κινηματογραφικές επιλογές, που αξίζει και με το παραπάνω να ανακαλύψουν».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το σινεφίλ κοινό μπορεί να έρχεται διαδικτυακά σε επαφή με το κινηματογραφικό σύμπαν της Universal Pictures, μέσα από το επίσημο επετειακό site του studio στη διεύθυνση http://Universal100th.com αλλά και επισκεπτόμενο διάφορες πλατφόρμες των social media (https://www.facebook.com/#!/UniversalPictures , https://twitter.com/#!/universalpics).

10 πράγματα για την Universal
– Ο ιδρυτής της εταιρίας Καρλ Λέμλε εμπνεύστηκε το όνομα Universal Pictures βλέποντας ένα εμπορικό βαγόνι.

– Η ταινία «Traffic in Souls» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή της Universal και διανεμήθηκε στις αίθουσες το 1913.

– Η Universal City άνοιξε επισήμως στις 15 Μαρτίου του 1915.

– Η πρώτη ομιλούσα ταινία του στούντιο είναι το «Melody of Love», παραγωγής 1928.

– Ο Μίκι Μάους έκανε το ντεμπούτο του σε αίθουσα της Universal το 1928.

– Το μεγαλύτερο σε διάρκεια τηλεοπτικό σόου της Universal είναι το περίφημο «Alfred Hitchcock’s presents» (361 επεισόδια).

– Ένα από τα ρεκόρ της ταινίας «E.T. ο Εξωγήινος» είναι ότι βρέθηκε στην κορυφή του box office για 16 εβδομάδες και ένα άλλο είναι ότι επί 44 εβδομάδες βρισκόταν μέσα στο τοπ 10 των εμπορικότερων.

– Το «Creature from the Black Lagoon» είναι η ταινία με την οποία η Universal εισχώρησε στην αγορά του 3-D το 1954.

– Η Universal Pictures έχει κερδίσει 149 Οσκαρ από 690 υποψηφιότητες.

– Το πρώτο Οσκαρ της Universal στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας είναι για το «Ουδέν νεώτερο από το Δυτικό μέτωπο» (1930).