Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο και διαγωνισμό για το καλύτερο βιβλίο νέου ποιητή περιλαμβάνει το εφετινό Συμπόσιο Ποίησης. Οι εργασίες του συμποσίου, που διεξάγεται για 32η χρονιά, θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (Πανεπιστημιούπολη Πατρών, Ρίο) από το απόγευμα της Πέμπτης 5 Ιουλίου ως το μεσημέρι της Κυριακής 8 Ιουλίου.

«Ποίηση και όνειρο» είναι το θέμα του συνεδρίου, στο οποίο θα συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους 19 έλληνες ποιητές και μελετητές της ποίησης.

Στον Νικηφόρο Βρεττάκο είναι αφιερωμένο το απόγευμα της πρώτης συνεδρίας τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Για τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσουν ο μεταφραστής του στα αγγλικά Ντέιβιντ Κόνολι, καθηγητής Μεταφρασεολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τζίνα Καλογήρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η φιλόλογος Βάσω Οικονομοπούλου.
Στις επόμενες συνεδρίες, τους ομιλητές θα απασχολήσουν η παρουσία του ονείρου στο έργο ελλήνων λογοτεχνών -ξεκινώντας από τον Όμηρο και τον Πίνδαρο και φθάνοντας, με ενδιάμεσους σταθμούς, στις μεταπολεμικές γενιές- αλλά και η αισθητική και η ποιητική του ονείρου στην ελληνική και στις ευρωπαϊκές λογοτεχνίες.

Θα μιλήσουν: Γιάννης Δάλλας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Στεργιόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ποιητής, Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ποιήτρια, Άννα Ποταμιάνου, δφ, διδάσκουσα Ψυχαναλύτρια της Εταιρείας Παρισίων και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, Αθηνά Γεωργαντά, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, ποιητής, Γιώργος Δουατζής, ποιητής, Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Νικόλαος Α. Ε. Καλοσπύρος, ΜΙΘΕ / Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, κριτικός, Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος Εταιρείας Συγγραφέων, Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος, επιστημονική υπεύθυνη «Δεκαοκτώ Άνω» (ΨΝΑ), Αριστείδης Βουγιούκας, επίτιμος σύμβουλος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Βασίλης Κ. Καλαμαράς, ποιητής, δημοσιογράφος, Μιχάλης Κ. Άνθης, δρ φιλολογίας, Μαρία Περατικού-Κοκαράκη, φιλόλογος, ποιήτρια, Μαρία Λιτσαρδάκη, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Έλενα Νούσια, φιλόλογος, ποιήτρια.

Τηρώντας την παράδοση του θεσμού, οι ανακοινώσεις θα πλαισιωθούν από ποιητικές αναγνώσεις και σύντομα πορτρέτα ποιητών από κριτικούς λογοτεχνίας. Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με την απονομή των Βραβείων Ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή 2011, κατόπιν ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής και του κοινού, που θα διεξαχθεί στη διάρκεια του Συμποσίου. Υποψήφιοι στον διαγωνισμό, που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά, είναι: Ορφέας Απέργης, Υ (Πατάκης), Χρήστος Ι. Βατούσιος, Ρημάτων τύχη (Γαβριηλίδης), Eυσταθία Δήμου, Στη σπορά των αστεριών (Νέος Αστρολάβος/Ευθύνη), Γιάννης Δούκας, Στα μέσα σύνορα (Πόλις), Θωμάς Ιωάννου, Ιπποκράτους 15 (Σαιξπηρικόν), Αλέξιος Μάινας, Το περιεχόμενο του υπόλοιπου (Γαβριηλίδης), Αργύρης Παλούκας, Θέλω το σώμα μου πίσω (Μεταίχμιο), Γιώργος Χ. Στεργιόπουλος, Η Διάβολος (Εκδόσεις των Φίλων), Ιωάννης Τσίρκας, Σκυλοτροφή (Γαβριηλίδης).

Το Συμπόσιο Ποίησης, που ξεκίνησε ως φιλολογική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Πατρών τον Ιούνιο του 1980, εξελίχθηκε σε θεσμό με μεγάλη διάρκεια, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, την Τρίτη 3 Ιουλίου, ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής, από τους ιδρυτές του Συμποσίου. Στα 32 χρόνια λειτουργίας του, αναδείχθηκε η διαρκέστερη και σημαντικότερη διοργάνωση στον χώρο της ποίησης στην οποία, όπως επισήμανε ο Θανάσης Νάκας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Συμποσίου, «έλαβαν μέρος οι σημαντικότεροι μελετητές και ποιητές της νεότερης Ελλάδας».
Το Συμπόσιο πραγματοποιείται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Ιουλίου.