Απολύσεις, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που επιχειρεί να λύσει με οδυνηρούς για τους εργαζομένους, τρόπους.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδρύματος Μουσείου Μπενάκη:

«Τον Ιούλιο του 2011 με την υπογραφή διετούς ισχύος Επιχειρησιακής Σύμβασης, οι αποδοχές του προσωπικού μειώθηκαν κατά 20%. Παράλληλα η διοίκηση του Μουσείου προχώρησε σε απολύσεις 30 εργαζομένων, οι οποίες μαζί με την αποχώρηση 9 ακόμη (λήξη συμβάσεων, συνταξιοδοτήσεις) μείωσαν σημαντικά το κόστος μισθοδοσίας. Παρ΄ όλα αυτά, πριν από δύο μήνες το Μουσείο έθεσε μονομερώς το προσωπικό σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 8 μήνες με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών (-20% επιπλέον) και πάλι με το επιχείρημα της αποφυγής απολύσεων. Σήμερα όμως προχώρησε σε εκ νέου απολύσεις 10 εργαζομένων χωρίς μάλιστα καμία διαβεβαίωση πως θα είναι οι τελευταίες».

Να σημειωθεί, ότι η οικονομική δυσπραγία του Μουσείου Μπενάκη δεν είναι άγνωστη τα τελευταία χρόνια, άλλωστε η διοίκησή του έθεσε προ μηνών σε λειτουργία ένα πρόγραμμα – κάλεσμα χορηγών για την ενίσχυσή του, το οποίο προφανώς δεν έχει αποδώσει ακόμη. Αναμφίβολα ουδείς αρνείται τη μεγάλη προσφορά του Μουσείου στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, η γιγάντωσή του όμως τα τελευταία δέκα χρόνια με παραρτήματα και με τη δημιουργία του Νέου Κτιρίου της Πειραιώς μπορεί να του έδωσε μία περαιτέρω ώθηση, από την άλλη ωστόσο δημιούργησε τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις. Εξ αιτίας τους όπως φαίνεται δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το παράρτημα του Μουσείου στην Οικία Χατζηκυριάκου – Γκίκα της οδού Κριεζώτου 3, που άνοιξε τελικώς πριν από λίγο καιρό, καθυστερούσε να εγκαινιασθεί -παρ΄ ότι ήταν σχεδόν έτοιμο – ελλείψει των χρημάτων, που θα κάλυπταν κάποιες λεπτομέρειες.
Το Μουσείο Μπενάκη είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, έχει δική του περιουσία και διαχειρίζεται μόνο του τα οικονομικά του ενώ λαμβάνει επιχορήγηση και από το κράτος. Η τελευταία όμως, δεδομένης της λιτότητας, έχει μειωθεί αισθητά, όπως και προς όλα τα άλλα ιδρύματα.