Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ,τα Κάτω Πεδινά μεταμορφώνονται και πάλι σε κινηματογραφικό πλατό. Μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης, τόσο σε συμμετοχή νέων εκκολαπτόμενων κινηματογραφιστών όσο και σε αποτελέσματα με την παραγωγή έξι ολοκληρωμένων ταινιών μικρού μήκους, το Zagoriwood _όπως είναι το παρατσούκλι του_ μεγαλώνει και εξελίσσεται σε θεσμό χάρη στην στήριξη επιχειρηματιών του Ζαγορίου αλλά και απλών κατοίκων του.

Συνεπώς από την Κυριακή 1η Ιουλίου ως και την Τρίτη 10 του μηνός το Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει μαθητές, δασκάλους, δημιουργούς και θεατές του σύγχρονου κινηματογράφου σε ένα εντατικό πρόγραμμα που στόχο έχει την πλήρη και ολοκληρωμένη περιήγηση στους βασικούς κόμβους της κινηματογραφικής τέχνης: σενάριο, φωτογραφία, μοντάζ, σκηνοθεσία.

Αν και τροποποιημένο εξαιτίας των γενικότερων οικονομικών συνθηκών, το πρόγραμμα πλησιάζει περισσότερο το μοντέλο στο οποίο σκοπεύουν οι διοργανωτές: παράλληλες δράσεις, εξειδικευμένα εργαστήρια και προβολές να στηρίζουν την κεντρική δραστηριότητα των μαθημάτων αλλά ταυτόχρονα να προσελκύουν και τον απλό κόσμο της ευρύτερης περιοχής..

Εφέτος για το πρόγραμμα «Συναντήσεις», ο Νίκος Περάκης και η Στέλλα Θεοδωράκη, δυο σύγχρονοι έλληνες σκηνοθέτες με διαφορετικό προσανατολισμό ο καθένας, θα επισκεφθούν τα Κάτω Πεδινά για να δώσουν την δική τους νότα διδασκαλίας: στις 4 Ιουλίου η Θεοδωράκη θα διδάξει τους μαθητές του εργαστηρίου με θέμα «Κινηματογραφώντας μόνοι και με παρέα – Εναλλακτικοί τρόποι κινηματογράφησης στην κρίση». Στην συνάντηση θα προβάλλει -για πρώτη φορά σε κοινό, υλικό από τη νέα (σε εξέλιξη) ταινία της «Ημερολόγια αμνησίας» αλλά και αποσπάσματα από την προηγούμενη ταινία της, «Ricordi mi».

Πέντε μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου ο Περάκης θα προσκαλέσει τους μαθητές του εργαστηρίου στην «κουζίνα του δημιουργού», αποκαλύπτοντας τα σύνεργα και τα μυστικά της τέχνης του να επικοινωνείς με το μεγάλο κοινό.

Κατά την διάρκεια του δεκαημέρου διδάσκουν επαγγελματίες κινηματογραφιστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: Κλεάνθης Δανόπουλος (σκηνοθεσία), Άκης Κερσανίδης (φωτογραφία), Γιώργος Μακρής (σενάριο), Χρύσα Τζελέπη (μοντάζ). Η εξοικείωση με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και όποιου τύπου βιντεοκάμερας (ή και ψηφιακής φωτογραφικής με δυνατότητα κινηματογράφησης) από τους μαθητές είναι απαραίτητη.

Το Εργαστήριο Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά διοργανώνεται από την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΑΓΟΡΙΟΥ με τη διεύθυνση του Γιώργου Μακρή. Επικοινωνία με το Εργαστήριο Κινηματογράφοy: στα τηλ. 26530-22743 , 6942654541, στην ηλεκτρονική διεύθυνση zagoriwood@gmail.com. και στον ιστότοπο zagoriwood.blogspot.com όπου θα αναρτώνται και όλα τα σχετικά νέα.