Σε ό,τι αφορά την εισπρακτική κίνηση του εφετινού καλοκαιριού, τη μερίδα του λέοντος φαίνεται να έχουν λίγες ταινίες – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα «Οι γυναίκες του τελευταίου ορόφου», που τα πήγαν θαυμάσια για το βεληνεκές τους (ενδεικτικά τα 950 εισιτήρια που έκοψε η ταινία στη Φιλοθέη μόνο το Σάββατο 23 Ιουνίου).
Το άνοιγμα και το κλείσιμο της αυλαίας των καλοκαιρινών blockbusters θα δώσουν δύο κόμικς που επιστρέφουν ανανεωμένα στη μεγάλη οθόνη. Το πρώτο είναι ο «Spider- Man», που θα εξουσιάσει ανοιχτούς και κλειστούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 12 Ιουλίου και ενδεχομένως θα γίνει η πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία του κινηματογραφικού καλοκαιριού.
Περίπου ενάμιση μήνα αργότερα, στις 21 Αυγούστου, ένας άλλος ήρωας κόμικ, ο Μπάτμαν, θα κλείσει την αυλαία του καλοκαιριού με το «Dark Knight rises» και θα δώσει την τελική πάσα για την, όπως όλα δείχνουν, δύσκολη χειμερινή σεζόν.
Εδώ και περίπου μισό αιώνα η εταιρεία κόμικς Marvel έχει πλάσει με προσοχή το προφίλ του «Spider-Man», ενός από τους πιο δημοφιλείς ήρωές της, ο οποίος υπήρξε δημιούργημα του κομίστα Σταν Λι. Οι φανατικοί του «Ανθρώπου-Αράχνη» θα βρεθούν μπροστά σε αρκετές εκπλήξεις. Πρώτον, ο Spider-Man αλλάζει πλέον μορφή καθώς ο Αντριου Γκάρφιλντ παίρνει τη θέση του Τόμπι Μαγκουάιρ, ο οποίος τον υποδύθηκε στις τρεις επιτυχίες του Σαμ Ράιμι.
Δεύτερον, η ταινία θα είναι τρισδιάστατη – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Τρίτον, σκηνοθέτης είναι πλέον ο Μαρκ Γουέμπ.
Εχει στο ενεργητικό του την εντελώς διαφορετικού περιεχομένου ταινία «500 μέρες με τη Σάμερ», η οποία μπόρεσε να γίνει μια τονωτική ένεση στο εξαντλημένο είδος της ρομαντικής κομεντί. Ετσι λοιπόν αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε από τον τελευταίο «Spider-Man» είναι ένας λιγότερο καρτουνίστικος και περισσότερο ανθρώπινος από τους τρεις προηγούμενους ήρωας, με έμφαση στον εσωτερικό κόσμο του Πίτερ Πάρκερ – προτού τη σκυτάλη πάρουν τα οπτικοακουστικά εφέ.
Στην περίπτωση του Μπάτμαν, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 στο 27ο τεύχος των DC Comics («πατέρας» του ο κομίστας Μπομπ Κέιν, ο οποίος αργότερα σχεδίασε τα επιτυχημένα τηλεοπτικά καρτούν Courageous Cat, Minute Mouse και Cool McCool), τα υλικά και η μαγιά δεν δείχνουν να έχουν αλλάξει συγκριτικά τουλάχιστον με τις δύο αμέσως προηγούμενες ταινίες του ήρωα («Batman begins», «Ο σκοτεινός ιππότης»): ο ίδιος σκηνοθέτης (Κρις Νόλαν), ο ίδιος πρωταγωνιστής στον κεντρικό ρόλο (Κρίστιαν Μπέιλ) αλλά και κάποιοι δεύτεροι ρόλοι από τους ίδιους ηθοποιούς όπως ο Γκάρι Ολντμαν, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Μάικλ Κέιν. Ο «κακός» της παρέας είναι ο Μπέιν, που φέρει το πρόσωπο του ανερχόμενου Τομ Χάρντι, ενώ χάρη στην αγάπη του Νόλαν για το δισδιάστατο φιλμ η ταινία δεν είναι γυρισμένη σε 3D – γεγονός που προσωπικά θεωρώ θετικό, αφού το τρισδιάστατο έχει γίνει μαϊντανός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ