Η πολιτική γελοιογραφία σε περιόδους οικονομικής κρίσης από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα είναι το θέμα της έκθεσης «Γελ(ο)ιογραφικότητες. Οπως τότε και σήμερα» που διοργανώνεται από το Εργαστήριο Πολιτισμού «Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκθέσεων». Πρόκειται για Εργαστήριο του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά από φοιτητές οι οποίοι, ως μάρτυρες της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της χώρας, επιθυμούν να εκφράσουν με χιουμοριστικό τρόπο τις προσωπικές τους ανησυχίες γύρω από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Η έκθεση επικεντρώνεται στις τρεις μείζονες περιόδους οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (χρεοκοπία 1893, πτώχευση 1932, σημερινή κρίση) και το πενάκι των γελοιογράφων σατιρίζει ζητήματα πολιτικής διαφθοράς, δανεισμών, εξωτερικού χρέους και επιβαρύνσεων του λαού. Οι «Γελ(ο)ιογραφικότητες», σύμφωνα με τους εμπνευστές τους, διεκδικούν μια μοναδικότητα τόσο σε σχέση με το περιεχόμενό τους (η κρίση διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα) όσο και με την παρουσίασή τους, η οποία επιδιώκει να ξεπεράσει μια απλή, συμβατική, ιστορική παρουσίαση των γελοιογραφιών.

Το εργαστήριο «Σχεδιασμός & Οργάνωση Εκθέσεων» διδάσκεται κατά το Η΄ εξάμηνο σπουδών στην κατεύθυνση «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών και των φοιτητριών με το σύνολο των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες κατά τη διαδικασία μελέτης, σχεδιασμού και οργάνωσης μιας έκθεσης σε μουσεία και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν και να οργανώσουν μια έκθεση σε κάποιο μουσείο ή πολιτιστικό χώρο στην Αθήνα έτσι, ώστε να μετουσιώσουν τη θεωρία σε πράξη και να μπορέσουν να ασκηθούν στις πραγματικές συνθήκες υλοποίησης ενός έργου. Οι φοιτητές αναλαμβάνουν βήμα προς βήμα όλους τους ρόλους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση μιας έκθεσης και, παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Μέσα από την εκπόνηση της ομαδικής αυτής εργασίας, το εργαστήριο καλλιεργεί δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς και πνεύμα επαγγελματισμού.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Pop up 123 (Πειραιώς 123). Πρόκειται για βιομηχανικό χώρο στο ισόγειο του Thission Lofts στο Γκάζι που προσφέρεται για την προώθηση νέων καλλιτεχνών οι οποίοι δεν έχουν «στέγη». Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από τις 29 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου (ώρες 6-10 μ. μ) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 29 Ιουνίου (ώρα 8 μ. μ.)

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.geloiografikotites.gr.