Τα αρχαία λιθόστρωτα… έβαλαν τώρα στο μάτι οι τουρίστες της Ρώμης, οι οποίοι γεμίζουν τις τσάντες τους με πέτρες που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των δρόμων πριν από 2.000 χρόνια.

Δεκάδες τέτοιες κροκάλες από ηφαιστειακή πέτρα αλλά και τυχαία θραύσματα ψηφιδωτών, ακόμη όμως και μαρμάρινα ορόσημα (δείκτες μιλίων), ανακαλύπτουν οι ελεγκτές στα τελωνεία καθώς οι χειραποσκευές περνούν από το ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ.

Ετσι, την περασμένη Κυριακή, η αστυνομία της Ρώμης παρουσίασε μία τεράστια συλλογή από τέτοιες πέτρες και άλλα μικροαντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν στα χέρια επιβατών κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, στα αεροδρόμια του Φιουμιτσίνο και του Τσιαμπίνο.

Οπως αναφέρθηκε από την αστυνομία, στην πλειονότητά τους αυτοί οι φιλάρχαιοι επισκέπτες της αιώνιας πόλης είναι βορειοευρωπαίοι και Βρετανοί, οι οποίοι πάντως βρίσκονται σε δύσκολη θέση όταν οι ελεγκτές ανακαλύπτουν μπροστά σε όλους τους άλλους επιβάτες τα «σουβενίρ» στις τσάντες τους.

Τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν κάποια πραγματική αξία, αλλά όπως επισημαίνει ο αρχηγός της αστυνομίας Αντόνιο Ντελ Γκρέκο δεν παύουν να αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρώμης, γι΄ αυτό και η αφαίρεσή τους είναι μία κλοπή.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι συμβαίνει όλο και πιο συχνά», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Ουμπέρτο Μπρόκολι εξάλλου, επικεφαλής του Συμβουλίου για τον Πολιτισμό της Ρώμης, δηλώνει ότι θα πρέπει να ενημερωθούν οι τουρίστες πως η πλούσια κληρονομιά της πόλης δεν πρέπει να αγγίζεται.

«Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι κλέβουν αυτά τα αρχαία κομμάτια δείχνει την άγνοιά τους», λέει.

«Μπορώ να καταλάβω ότι πρόκειται για τον θρύλο και τη λαμπρότητα της Ρώμης, αλλά αυτό δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι κομμάτια της θα πρέπει να κλαπούν, οι τουρίστες μπορούν να παίρνουν όσες φωτογραφίες θέλουν, δεν θα πρέπει όμως να αγγίζουν τα λιθόστρωτα ή άλλα αντικείμενα ακόμη και αν αυτά δείχνουν »πεταμένα». Αν θέλουν ένα αναμνηστικό, ας αγοράσουν κάτι από ένα κατάστημα» καταλήγει.