Στην ιστορική εξέταση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ομάδας Οπτικής Ποίησης που βρίσκεται στο σημείο διασταύρωσης της ποίησης με τη ζωγραφική στοχεύει η έκθεση «Αυτό είναι ένα ποίημα, Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981 – 2011» η οποία έως τις 2 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά των ιστορικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το έργο των καλλιτεχνών της κατανοείται στο ιστορικό πλαίσιο διεθνών αναζητήσεων της οπτικής ποίησης που αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Αμερική κ. α.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε τρεις διαφορετικούς χώρους και περιλαμβάνει πυρήνες έργων από σχέδια, κoλάζ, ζωγραφική, βιβλία έως εγκαταστάσεις, γλυπτά και οπτικοακουστικά έργα που εκτείνονται χρονικά στα 30 χρόνια παρουσίας της ομάδας.

Στην ομάδα συμμετέχουν σημαντικοί ποιητές, συγγραφείς και εικαστικοί καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Γιούλια Γαζετοπούλου, Κωστής (Τριανταφύλλου), Σοφία Μαρτίνου, Μιχαήλ Μήτρας, Κύριλλος Σαρρής, Έρση Σωτηροπούλου, Νατάσα Χατζιδάκι, Αλεξάνδρα Κατσιάνη και Θανάσης Χονδρός Στάθης Χρυσικόπουλος και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Κοινό χαρακτηριστικό της αναζήτησης των καλλιτεχνών της ομάδας είναι έργα όπου τα όρια ανάμεσα στην εικόνα και το κείμενο γίνονται ρευστά και συγχέονται. Μέσα από την αμφισβήτηση και την συχνά παιγνιώδη χρήση γλωσσικών στοιχείων, τα έργα της ομάδας διερευνούν τα όρια της ποίησης θέτοντας στο επίκεντρο τη υλική διάσταση του κειμένου αλλά και τις σχέσεις της γλώσσας με τις συνθήκες επικοινωνίας, την καθημερινότητα και την πόλη.

Στην Ελλάδα η πρώτη διεθνής έκθεση οπτικής ποίηση στην οποία λαμβάνουν μέρος τρεις από τους καλλιτέχνες της ομάδας έγινε στην γκαλερί 3 το 1981. Το 1987 οργανώθηκε η έκθεση οπτικής ποίησης με καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο και τίτλο «Οδυσσέας σήμερα» στη γκαλερί 3 και το 1988 η πρώτη έκθεση της ομάδας με τίτλο «Φυγείν» επίσης στη γκαλερί 3, η οποία «θεμελιώνει την ελληνική ομάδα καλλιτεχνών που ασχολούνται συστηματικά με την οπτική ποίηση». Τα επόμενα χρόνια η ομάδα θα συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων και φεστιβάλ, όπως «Η χώρα του κανενός», Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας Δήμου Αθηναίων, 1990, «Εικονο – γραφές», Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, 2003, «Οίνος – Wine» στο πλαίσιο της Πάτρας Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 2006 και «Η καθημερινότητα μέσα στον καθρέφτη», Τεχνοχώρος, 2011.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης
Τρίτη – Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: κλειστά
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Κτίριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675
Τηλέφωνα: 210 92.42.111 – 3, Fax: 210 92.45.200,