Εμφαση στο ελληνικό κινηματογραφικό προϊόν, με στόχο την ανάδειξη του κέντρου της Αθήνας και των προαστίων, δίνει εφέτος το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival), στο πρόγραμμα του οποίου υπάρχουν κινηματογραφικές προβολές, εκδηλώσεις, συναυλίες, masterclasses, ακόμη και παραγωγή μικρού μήκους ταινιών. Ολα αυτά με φόντο πλατείες, χώρους μνημείων και προαύλια μουσείων, όπως η πλατεία Αυδή, ο χώρος έξω από τον σταθμό του Θησείου στην Ερμού, το Πάρκο Ελευθερίας, η Ακαδημία Πλάτωνος, η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και το προαύλιο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Εν καιρώ θα ανακοινωθούν και κάποιοι ακόμη χώροι που το Φεστιβάλ εφέτος θα κλείσει για πρώτη φορά.

Το Athens Open Air θα διεξαχθεί από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριo και η ενότητα «Καλοκαίρι στην Αττική» δείχνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: ξεχωριστές κινηματογραφικές αποτυπώσεις, ιστορίες καθημερινής τρέλας, πολυβραβευμένες και μη κινηματογραφικές αφηγήσεις, δοσμένες από κάποιους εκ των κυρίων εκπροσώπων του ελληνικού κινηματογράφου. Κοινή συνιστώσα η αγάπη στην αποτύπωση της πόλης. Θα παιχθούν ταινίες όπως το «Από την άκρη της πόλης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, η «Γλυκιά συμμορία» του Νίκου Νικολαΐδη, το «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, οι «Ωρες κοινής ησυχίας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου και οι «Απόντες» του Νίκου Γραμματικού που είναι γυρισμένες ως επί το πλείστον στη Σαλαμίνα.
Για την ενότητα «Η Αθήνα με τη ματιά των «μικρών»» το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα αναθέσει σε έξι έλληνες σκηνοθέτες να γυρίσουν έξι ταινίες μικρού μήκους με φόντο τις αθηναϊκές γειτονιές. Από το ιστορικό κέντρο ως τις υποβαθμισμένες συνοικίες και τα εύρωστα προάστια, το νέο αίμα της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής παρουσιάζει το βλέμμα του για μια μητρόπολη που συνεχώς μεταλλάσσεται.

Θα παιχθούν επίσης ελληνικές μικρού μήκους παραγωγές που διακρίθηκαν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Δράμας, ανάμεσα στις οποίες οι «Γεια σου Ανέστη» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, «Ο μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Πίστομα» του Γιώργου Φουρτούνη, «If you have no place to cry» του Αριστοτέλη Μαραγκού και «Make Up» του Χρήστου Μασσαλά.

Στο μενού των «Προβολών με συνοδεία μουσικής» θα υπάρχουν ποιητικά ντοκιμαντέρ, βωβά αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά και ένα ελληνικό αριστούργημα σε προβολή-«έκπληξη», που φορούν ζωντανά έναν εντελώς νέο μουσικό μανδύα, τον οποίο επιμελείται κάθε φορά ένας σημαντικός έλληνας καλλιτέχνης ειδικά για την περίσταση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έχουν αναθέσει σε μουσικούς-«έκπληξη» να συνθέσουν τις καλύτερες νέες μελωδίες τους για να ντύσουν τα επιλεγμένα κινηματογραφικά αριστουργήματα.

Το Athens Open Air Film Festival – Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εντάσσεται στον Αξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ολες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.