Ο 42χρονος κ. Μιχαήλ Τζωρτζής γύρισε από την Πούλια της Ιταλίας με χρυσό «κότινο». Το λάδι που παράγει σε μία δύσκολη, ορεινή περιοχή της Λέσβου, ανάμεσα στα χωριά της Κώμης και της Πηγής, διακρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολογικού Ελαιολάδου, BIOL International, 2012_ στον οποίο έλαβαν μέρος περισσότερες από 300 ετικέτες ελαιολάδου από διάφορες χώρες, ενώ ειδικά από την Ελλάδα οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 35, αριθμός – ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Τον «χρυσό» Μυτιληνιό ακολουθούν άλλοι 11 αργυροί νικητές, από την Καλαμάτα ως την Κρήτη.

Ο κ. Τζωρτζής είχε βεβαίως την προνοητικότητα να δει το μέλλον πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν ακόμη η μεταποίηση του πρωτογενούς τομέα δεν ήταν υπ΄ αριθμόν ένα στην κοινωνικο-οικονομική ατζέντα.

«Έχω σπουδάσει Τεχνολόγος – Μηχανολόγος στα ΤΕΙ, ξεκίνησα ρομαντικά να ασκώ το επάγγελμα, για να καταλάβω ύστερα από επτά χρόνια εμπειρίας σε διάφορες επιχειρήσεις, ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα να κάνω μία ζωή», λέει χαρακτηριστικά. «Αγαπώ τον τόπο μου, είμαι άλλωστε τέταρτη γενιά στην ελαιοκαλλιέργεια, η οικογενειακή παράδοση κρατάει πάνω εκατό χρόνια. Προσωπικά έβαλα τις βάσεις για εμπεριστατωμένο εμπόριο, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια κυνηγώ όλους τους διαγωνισμούς ποιότητας».

Το εφετινό δεν ήταν το πρώτο βραβείο. Πέρυσι ήταν το Χρυσό βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, (υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), που επιβράβευσε την επταετή προσπάθειά του στην τυποποίηση.

«Το εγχείρημα έχει και συλλογικά χαρακτηριστικά», επισημαίνει ο κ. Τζωρτζής. «Πολλοί από τους παραγωγούς, εδώ στη Λέσβο, ήθελαν να παράγουν ποιοτικό προϊόν, και δεν έβρισκαν διέξοδο. Στην παρούσα φάση, περίπου πενήντα άνθρωποι έχουν ασπασθεί τις αρχές της δικής μου επιχείρησης και μου λένε «προχώρα, σε στηρίζω». Μόνον το δικό μου λάδι, εξάλλου, δεν θα έφθανε για τις ανάγκες της εξαγωγής, συνολικά σε εννέα χώρες, στη βόρειο και την ανατολική Ευρώπη_ από τη Γερμανία και την Ολλανδία ως τη Λευκορωσία. Εξάγουμε επίσης στην Ταϋλάνδη και τις Φιλιππίνες, ενώ καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να βγούμε και στην αγορά της Ρωσίας».

Ο κ. Τζωρτζής είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ακόμη σε μικρή ηλικία, δηλώνουν διατεθειμένες να συνεχίσουν την οικογενειακή βιοτεχνία. «Η σημερινή εικόνα της Ελλάδας δεν αφήνει άλλο παράθυρο, από τον αγροτικό τομέα», εκτιμά ο ίδιος, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος: «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Τα τελευταία δυο χρόνια παρατηρείται έντονη εξωστρέφεια από πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Ειδικά, δε, όταν υπάρχουν διακρίσεις, ο κόσμος αφυπνίζεται, η φήμη μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς. Τα προϊόντα που βραβεύονται δίνουν κύρος και σε άλλα της ίδιας περιοχής, το δείχνει η ίδια η πράξη».