Για όγδοη συνεχή χρονιά διοργανώνεται εφέτος το Φεστιβάλ Αιγαίου στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», στην Ερμούπολη της Σύρου. Από τις 9-22 Ιουλίου και υπό την διεύθυνση του ελληνοαμερικανού μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις η διοργάνωση του 2012 περιλαμβάνει παραστάσεις όπερας, συναυλίες αλλά και παραγωγές χορού και θεάτρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ θα εμφανιστούν συνολικά 400 καλλιτέχνες απ΄όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 19 χορωδίες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γαλλία και την Ελλάδα, προσκεκλημένοι αρχιμουσικοί, σολίστες, χορευτές, ηθοποιοί από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία, ο Θεατρικός Οργανισμός «Aquila» της Νέας Υόρκης, το πιάνο τρίο New Zealand Chamber Soloists και πολλοί ακόμη.

Πέρα από τον «Απόλλωνα», το Φεστιβάλ αναπτύσσεται και σε άλλους δημόσιους χώρους της πόλης: την πλατεία Μιαούλη μπροστά στο Δημαρχιακό Μέγαρο και την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην συνοικία «Βαπόρια».
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η αυλαία του Φεστιβάλ θ΄ανοίξει στις 9/7 με τον πιανίστα Δημήτρη Σγούρο. Στις 10,12 και 14 Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η όπερα «Σαλώμη» του Ρίχαρντ Στράους σε σκηνοθεσία Ντερκ Σάτνερ.

Μεταξύ πολλών, ακόμη, εκδηλώσεων, ξεχωρίζει η εμφάνιση του τρίο New Zealand Chamber Soloists με το περίφημο Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν στις 13 Ιουλίου ενώ στις 16 Ιουλίου ο πιανίστας και συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου θα παρουσιάσει το νέο έργο του «Στυλιστικές παραλλαγές» επάνω σ΄ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη για σόλο πιάνο.

Το πρόγραμμα, συμπληρώνουν εμφανίσεις του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, οι νέοι καλλιτέχνες του Greek Opera Studio κ.α