Την εναρμόνιση των εθνικών δικαίων και τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών απαιτεί η προστασία των πολιτιστικών αγαθών προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Αυτό είναι το συμπέρασμα του διεθνούς νομικού συνεδρίου για την διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών και τις σύγχρονες τάσεις στο χώρο αυτό, που οργανώθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης από την Ελληνική Εταιρία Δικαίου των Αρχαιοτήτων.
Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του μουσείου βρέθηκαν, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Εταιρίας νομικοί, αρχαιολόγοι και άνθρωποι του πολιτισμού που παρακολούθησαν τους ομιλητές από τέσσερα αντιπροσωπευτικά κράτη της Ευρώπης την Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Ελλάδα, που αναφέρθηκαν στις ιδιαιτερότητες των εθνικών δικαίων κάθε χώρας και στον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του κοινού τους στόχου, που είναι φυσικά η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε εξάλλου τόσο για τις τεχνικές της εναρμόνισης, όσο και για τις πιθανές αλληλο – καλύψεις μεταξύ των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας (UNESCO – UNIDROIT) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί οι διεθνείς συμβάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές μόνο εάν τα εθνικά δίκαια εναρμονίζονται ορθά σε αυτές.
«Η παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών είναι κοινή απειλή για όλες τις χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το πέρας του συνεδρίου η υπεύθυνη της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου των Αρχαιοτήτων, κυρία Ηρα Καλιαμπέτσου. Προσθέτοντας πως: «Η αντιπαράθεση μεταξύ των ‘χωρών εξαγωγής’ και ‘χωρών εισαγωγής’ πολιτιστικών αγαθών παρέλκει. Χώρες σαν την Γερμανία και Ελβετία πλήττονται και αυτές από την παράνομη διακίνηση των δικών τους πολιτιστικών αγαθών. Γι΄ αυτό μόνο με τη εναρμόνιση των εθνικών δικαίων και τη στενή συνεργασία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι μας, νομικοί αρχαιολόγοι, συλλέκτες και άνθρωποι του πολιτισμού γενικότερα, να συμβάλλουμε».

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ελβετικού υπουργείου Πολιτισμού. Να σημειωθεί εξάλλου ότι η Ελληνική Εταιρία Δικαίου Αρχαιοτήτων, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 από νομικούς και αρχαιολόγους, εντάσσει στις κύριες δράσεις της την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης καθώς και η δημιουργία ενός διεπιστημονικού forum για το δίκαιο των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς εν γένει.