Χωρίς τις παραστάσεις του Berliner Ensemble, του Βασιλικού Δραματικού Θεάτρου της Στοκχόλμης αλλά και του Propeller Theatre Company σε σκηνοθεσία Εντουαρντ Χολ (η συμμετοχή του οποίου στην Επίδαυρο είχε αποκλειστεί από νωρίς αλλά «έπαιζε» ενδεχόμενη εμφάνισή του στο Ηρώδειο), αλλά με την προσθήκη δύο παραγωγών της φημισμένης Schaubuehne και την νέα εμφάνιση της ιδιαίτερα αγαπητής στην χώρα μας ιρλανδέζας ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Φιόνα Σω, οριστικοποιήθηκε, τελικά το εφετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.
Στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά δύσκολης από οικονομικής πλευράς χρονιάς για την διοργάνωση, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στην κατάρτιση του προγραμματισμού με αποτέλεσμα να πληγούν οι μετακλήσεις από το εξωτερικό , η έναρξη θα γίνει στις 8 Ιουνίου με τους Τσίμερμαν και Ντε Περό – την ομάδα από την Ελβετία η οποία συνδυάζει χορό, ακροβατικά και πρωτότυπη μουσική- που θα παρουσιάσουν την νέα τους δουλειά με τίτλο «Hans was Heiri» στην Πειραιώς 260.
Στην Πειραιώς, εξάλλου, θα παρουσιαστούν και οι δύο παραγωγές της Schaubuehne: στις 21και 22 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η «Δεσποινίς Ζυλί» του Στρίνμπεργκ σε σκηνοθεσία της αγγλίδας Κέιτι Μίτσελ ενώ στις 23 και 24 του μηνός θα παιχθεί η «Επιστροφή του Οδυσσέα» (μια συρραφή κειμένων του Ομήρου αλλά και ξένων συγγραφέων) σε σκηνοθεσία Ντάβιντ Μάρτον.
Η διάσημη βερολινέζα χορογράφος Σάσα Βαλτς με την παράσταστη «Continu» θα εμφανιστεί στις 11 Ιουλίου στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού ενώ η καινούρια παραγωγή του «δικού μας» Δημήτρη Παπαϊωάννου έχει τίτλο «Πρώτη Υλη» και θα παρουσιαστεί την 1η και 2 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενήσει την παράσταση του Μπαλέτου της Οπερας του Περμ με τους «Γάμους» (χορογραφία Γίρζι Κίλιαν) και τον «Πετρούσκα», αμφότερα σε μουσική Στραβίνσκι (12 Ιουλίου). Το Μπαλέτο θα συνοδεύσει «ζωντανά» το ρωσικό σύνολο Musica Aeterna υπό τον Θεόδωρο Κουρεντζή, τον Ελληνα αρχιμουσικό ο οποίος κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό. Δύο ημέρες νωρίτερα, στις 10 Ιουλίου, το Musica Aeterna – και πάλι υπό τον Θ. Κουρεντζή- θα δώσει συναυλία με έργα ρώσων συνθετών στο Μέγαρο.
Στην Μικρή Επίδαυρο, τέλος, θα εμφανιστεί η Φιόνα Σω με το «The Rime of the Ancient Mariner» του ποιητή Σάμιουελ Κόλριτζ (3,4 Ιουλίου)


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών