«Είναι μια ερωτική ιστορία με φόντο την Αθήνα του σήμερα, μια ταινία που πραγματεύεται τον έρωτα και τη μοναξιά, που κοιτάζει με ρομαντισμό την αθωότητα της παλιάς Αθήνας, ένα παραμύθι για τις σχέσεις, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” με την έννοια του ριμέικ ή του σίκουελ» είπε την Τετάρτη (9 Μαΐου) το βράδυ, στο «Βήμα», ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας «Αν…» Χριστόφορος Παπακαλιάτης για την καινούρια ταινία του η οποία σηματοδοτεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.

«Απλώς, αφηγητές αυτού του παραμυθιού είναι η Ελενίτσα και ο Αντωνάκης, το ζεύγος Κοκοβίκου της ταινίας “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, τους οποίους υποδύονται και πάλι η Μάρω Κοντού και ο Γιώργος Κωνσταντίνου. Στη δική μου ταινία, κατά κάποιον τρόπο η μία γενιά δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη σε μια εποχή που όλα μοιάζουν βιαίως να επιστρέφουν και πάλι στο τότε».

Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνει ο κ. Παπακαλιάτης το «Αν…» αρχίζει με την Ελενίτσα και τον Αντωνάκη να απευθύνονται στο κοινό λέγοντας «Καλησπέρα σας, εμείς είμαστε εδώ για να σας πούμε μια ερωτική ιστορία. Δεν είναι η δική μας ιστορία αλλά το παιχνίδι του έρωτα στον χρόνο, είναι πάντα ίδιο και διαχρονικό». Για αυτόν τον λόγο άλλωστε, ο κ. Παπακαλιάτης ζήτησε την άδεια από τον κ. Θάνο Τζαβέλλα, δικαιούχο των δικαιωμάτων του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» προκειμένου να χρησιμοποιήσει τους ήρωές της αλλά και μερικά λεπτά από την κλασική ταινία του πατέρα του, αείμνηστου σκηνοθέτη Γιώργου Τζαβέλλα. Ο Θάνος Τζαβέλλας δέχθηκε και το συμφωνητικό έκλεισε.

Το ζευγάρι των νέων του «Αν…», του Δημήτρη και της Χριστίνας όπως είναι τα ονόματά τους, υποδύεται ο ίδιος ο Παπακαλιάτης και η Μαρίνα Καλογήρου, ενώ τα γυρίσματα που άρχισαν στις 2 Απριλίου έχουν ήδη καλύψει το 1/3 τους ( 13 μέρες) και πραγματοποιούνται αποκλειστικά στην Πλάκα.

Ο κ. Παπακαλιάτης άρχισε να γράφει το σενάριο το καλοκαίρι του 2011 και το ολοκλήρωσε τον περασμένο Οκτώβριο (θα το είχε κάνει πολύ νωρίτερα αν δεν υπήρχαν στη μέση οι παραστάσεις του «Αμαντέους»).

Πέραν του πρωταγωνιστικού ντουέτου και τους Κωνσταντίνου – Κοντού, από το «Αν…» θα κάνουν περάσματα ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, η Θέμις Μπαζάκα, ίσως η Μαρία Σολωμού και κάποιοι άλλοι τους οποίους ο σκηνοθέτης δεν μπορεί ακόμα να αναφέρει. «Είναι μικροί ρόλοι για τους οποίους οι ηθοποιοί έρχονται για μια – δυο μέρες» επεσήμανε.

Παραγωγή της Village Films («ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», «Το τανγκό των Χριστουγέννων»), το «Αν…» είναι προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 29 Νοεμβρίου, ενώ μεγάλη επιθυμία του δημιουργού του είναι να προβληθεί σε κάποιο φεστιβάλ «έτσι ώστε να δείξει κάποια διαφορετική εικόνα της Αθήνας».