Σαρανταπέντε παραστάσεις- από όπερες στο Ηρώδειο ως μικρές παραγωγές- θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο διάστημα από τις 9 Μαΐου ως τις 29 Ιουλίου. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΕΛΣ έχει σχεδιαστεί επάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες: τις νέες παραγωγές όπερας, τις παραγωγές μπαλέτου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις εκτός Αθηνών.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η πρώτη μεγάλη παραγωγή όπερας, ο «Τροβατόρε» του Βέρντι, ενταγμένος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο από τις 10-14 Ιουνίου με τον καταξιωμένο στο εξωτερικό βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του Κόμη Ντι Λούνα. Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης έχει ο Λουκάς Καρυτινός. Την σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Στέφανο Πόντα.
Η δημοφιλής «Τόσκα» του Πουτσίνι θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο από τις 26-29 Ιουλίου σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του διάσημου αργεντινού Ούγκο Ντε Ανα, με την ιταλίδα ντίβα Ντανιέλα Ντεσί στον ρόλο του τίτλου.
Στις 21 Ιουνίου, εξάλλου, Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, θα κάνει πρεμιέρα η Σύγχρονη Οπερα στο Θέατρο «Ολύμπια».

Σ΄ένα ενιαίο σκηνικό θα παρουσιαστούν τρία μονόπρακτα έργα, τα δύο εκ των οποίων υπογράφουν Ελληνες συνθέτες οι οποίοι επελέγησαν μέσω διαγωνισμού. Πρόκειται για τα έργα «Διωγμένος» της Ευαγγελίας Τόνια και «Ο Φρόιντ για εκείνη» του Ιωσήφ Βαλέτ. Το τρίτο είναι η «Παλίρροια» του Μπορίς Μπλάχερ που γράφτηκε το 1946 στο Βερολίνο.

Ο δεύτερος άξονας του προγραμματισμού είναι το μπαλέτο. Μετά τον «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» που κάνει πρεμιέρα στις 9 Μαϊου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα, θ΄ακολουθήσουν δύο βραδιές χορού στην Ρωμαϊκή Αγορά στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου. Στις 14 και 15 Ιουλίου, στο θέατρο «Ολύμπια», οι νέοι χορογράφοι του μπαλέτου της ΕΛΣ θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργίες.
Στον τρίτο άξονα- εκπαίδευση- εντάσσεται η α΄φάση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΛΣ «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία» το οποίο υλοποιείται με την χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και αρχίζει στις 15 Μαΐου. Με την παρουσίαση της κωμικής όπερας «Ενας άντρας για όλες» του Μπ. Γκαλούπι την 1η και 2 Ιουνίου στο θέατρο «Ολύμπια» πέφτει η αυλαία του εφετινού κύκλου του Στούντιο Οπερας. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση της Σχολής Μπαλέτου της ΕΛΣ στις 7 και 8 Ιουλίου στο «Ολύμπια».

Δράσεις εκτός Αθηνών

Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων εκτός Αθηνών εντάσσεται η συνεργασία της ΕΛΣ με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ που δημιούργησε ο Σταύρος Μπένος. Η εν λόγω συνεργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων σε ολόκληρη την Ελλάδα με την Λυρική να παρουσιάζει παραστάσεις σε θέατρα τα οποία έχουν αποκατασταθεί.

Η έναρξη θα γίνει με την παρουσίαση της δεύτερης παραγωγής της «Οπερας της Βαλίτσας», την «La Boheme» του Πουτσίνι στις 6 και 7 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης και στις 13 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Παραστάσεις της ΕΛΣ έχουν προγραμματιστεί, επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου, στην Σύρο αλλά και στην Αντίπαρο.

Μια νέα και ενδιαφέρουσα συνεργασία, ωστόσο, είναι αυτή της Λυρικής με την Εθνική Βιβλιοθήκη ενόψει της μελλοντικής συστέγασης των δύο οργανισμών στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συνεργασία εγκαινιάζεται με την «La Boheme», της Οπερας της Βαλίτσας, η οποία θα παρουσιαστεί στις 27 Μαΐου στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου…