Ειδική εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου προγραμματίζει η Ελληνοαμερικανική Ενωση για την Δευτέρα 21 Μαΐου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης. Ο δρ. Αντριου Χόρτον, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Αγγελόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επισκεφτεί την χώρα μας για να δώσει διάλεξη για τον σκηνοθέτη και το «Σινεμά Αναπόλησης».
Δυο βιβλία και αναρίθμητα δοκίμια πάνω στις ταινίες του Αγγελόπουλου είναι μέρος του έργου του Χόρτον, ο οποίος έχει καλύψει 30 χρόνια καριέρας του σκηνοθέτη με μια σειρά συνεντεύξεων μαζί του. Ο Χόρτον θα μοιραστεί με το κοινό την σημασία των ταινιών του Αγγελόπουλου χρησιμοποιώντας αποσπάσματα ταινιών του τελευταίου όπως το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» και το «Λιβάδι που δακρύζει».

Η αλήθεια είναι ότι ο κινηματογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου δεν βρήκε ποτέ την θέση που όφειλε να βρει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καμία ταινία του δεν προτάθηκε ποτέ για Οσκαρ και η διανομή τους εκεί ήταν απελπιστικά περιορισμένη, απασχολώντας ως επί το πλείστον την ελίτ της διανόησης.

«Οι ταινίες του έχουν σημασία γιατί τολμούν να διασχίσουν αναρίθμητα σύνορα» γράφει ο Χόρτον για το έργο του Αγγελόπουλου. «Σύνορα ανάμεσα σε έθνη, στην Ιστορία, στον Μύθο, σύνορα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στο ταξίδι και τους σταθμούς, ανάμεσα στην προδοσία και την έννοια της κοινότητας, ανάμεσα στην τύχη και την μοίρα του ατόμου, ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό, την σιωπή και τον ήχο, ανάμεσα στο τι είναι «Ελληνικό» και τι όχι».

Στην διάλεξή του ο Χόρτον θα μιλήσει για την «αγγελοπουλική» δεξιοτεχνία στην ένωση του παρόντος, της Ιστορίας και του μύθου σε μια μόνον ακολουθία ή φωτογραφία όπως είχε κάνει στον «Θίασο» προσφέροντας σε όλους τους αποδέκτες των ταινιών του, στους θεατές που ζουν μέσα σε φρενήρεις καθημερινούς ρυθμούς την δυνατότητα απόλαυσης ενός «κινηματογράφου αναπόλησης» ο οποίος απέχει έτη φωτός από τους κανόνες που ορίζει το Χόλιγουντ.

Ενα από τα δυο βιβλία του Αντριου Χόρτον για τον Αγγελόπουλο λέγεται «Οι ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Ενα σινεμά αναπόλησης» («The films of Theo Angelopoulos_ A cinema of completation», Princeton Univercity Press, 1999) και ανήκει στα καλύτερα που έχουν γραφεί ποτέ για τον σκηνοθέτη. Το άλλο βιβλίο που έχει γράψει για τον Αγγελόπουλο ο Χόρτον είναι «Ο τελευταίος μοντερνιστής» («The last modernist») ενώ η βιβλιογραφία του αγγίζει τους 27 τίτλους βιβλίων με θέμα τον κινηματογράφο, το σενάριο, την λογοτεχνία και τον πολιτισμό.

Η διάλεξη του Αντριου Χόρτον θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Μαΐου στις 19.00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.