Αν ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είχε σκοτωθεί επί το έργον, στα γυρίσματα της τελευταίας, ημιτελούς ταινίας του « Η άλλη θάλασσα » την μοιραία βραδιά της Τρίτης 24 Ιανουαρίου, τότε την Παρασκευή, 24 Απριλίου, θα είχε κλείσει τα 77 χρόνια του.

Οσο ζούσε ,ο διάσημος σκηνοθέτης συνήθιζε να γιορτάζει τα γενέθλιά του καλώντας φίλους και συνεργάτες, συνήθως στο σπίτι του. Είχα την τύχη να βρεθώ σε κάποια γενέθλιά του και η εμπειρία ήταν πολύ γλυκιά, πολύ ανθρώπινη και πολύ ήσυχη.

Όμως ο Αγγελόπουλος δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας και έτσι την περασμένη Παρασκευή η οικογένειά του σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία ΚΙνηματογράφου, το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς βρήκε τον τρόπο για να τον τιμήσει ,έστω και αν σωματικά ο Αγγελόπουλος ήταν απών.

Αρκούσε που το πνεύμα του ήταν εκεί, την ώρα που φίλοι και συνεργάτες μιλούσαν γι’ αυτόν, ενώ στις δυο οθόνες του δευτέρου ορόφου του Μουσείου προβάλλονταν making off από τις ταινίες του, ξεκινώντας από την τελευταία του, «Η άλλη θάλασσα» και φτάνοντας μέχρι την πρώτη ,την μικρού μήκους «Η εκπομπή».

Μόλις το κάθε απόσπασμα τελείωνε, ο σκηνοθέτης και συνεργάτης του Αγγλεόπουλου, Θάνος Αναστόπουλος που ήταν ο οικοδεσπότης της βραδιάς, έδινε σε κάποιον το μικρόφωνο για να μνημονεύσει τον μεγάλο μέντορα.

Ο Δήμος Αβδελιώδης θυμήθηκε την διαμάχη που είχε με τον Αγγελόπουλο για τον Ερίκ Ρομέρ. Ο πρωταγωνιστής του «Μετέωρου βήματος του πελαργού» Γρηγόρης Πατρικαρέας αναφέρθηκε σε έναν «μαχητή του κινηματογράφου σε μια αντικινηματογραφική Ελλάδα.» Η ηθοποιός Τάνια Παλαιολόγου, το κοριτσάκι στο «Τοπίο στην ομίχλη» είπε μια ιστορία με ένα πιάτο φασολάδα. Η σκηνοθέτις Ελένη Αγγελοπούλου (κόρη του Αγγελόπουλου) και ο βοηθός του Τάκης Κατσέλης θυμήθηκαν την περιπέτεια της «Αλλης θάλασσας» που έμελλε να μείνει ανολοκλήρωτη. Ο μοντέρ Γιάννης Τστιτσόπουλος αφηγήθηκε τη νύχτα που ο Αγγελόπουλος κοιμήθηκε στον ίδιο χώρο κοντά του για να του κάνει παρέα όσο δούλευε το «Μετέωρο βήμα του πελαργού» και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου βούρκωσε μιλώντας για την «ζεστή αγκαλιά του» μετά από ένα δύσκολο πλάνο στο «Βλέμμα του Οδυσσέα». Ακόμα πιο συγκινητική ήταν η ηθοποιός Δέσποινα Μπεπεδέλη, η μάνα του Μπρούνο Γκαντς στο «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»: «Ηρθε με το χάρισα της έκτης αίσθησης» είπε για τον Αγγελόπουλο.

Θα μπορούσες να πεις ότι η μεγάλη σε διάρκεια αυτή βραδιά ήταν σαν ταινία του Αγγελόπουλου: δεν ήξερες πότε θα τελειώσει. Αλλά ακριβώς σαν ταινία του Αγγελόπουλου, δεν ήθελες να τελειώσει.