Είναι ίσως ένα από τα πιο «νικηφόρα» μηνύματα στην ιστορία της Τέχνης δεδομένου ότι μέσα από απαξιωτικά σχόλια και χλευασμούς τόλμησε να αναζητήσει τις νύξεις δημιουργίας της στους αχαρτογράφητους δρόμους της ψυχής. Ο λόγος για το κίνημα του σουρεαλισμού που σφράγισε την εικαστική έκφραση του προηγούμενου αιώνα και που επιχειρείται να παρουσιαστεί σε μια μεγάλη έκθεση στην ΄Ανδρο.

Ενα εικαστικό αφιέρωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα και ανατρεπτικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα, λοιπόν, τον σουρεαλισμό, προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2012 το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην ΄Ανδρο.

Από την Κυριακή 1η Ιουλίου έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου το Μουσείο θα γεμίσει από «φωνές» του πρωτοποριακού κινήματος. Ο λόγος τόσο για την αρχική ομάδα που το συγκρότησε όσο και για αυτούς που στη συνέχεια προσαρτήθηκαν.

«Ευνόητο είναι ότι ούτε το ιδεολογικό εύρος, ούτε η ανομοιογένεια του εικονογραφικού πλούτου αυτού του κινήματος θα ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν στα όρια ενός περιορισμένων δυνατοτήτων αφιερώματος», αναφέρουν οι άνθρωποι του Μουσείου. Γι’ αυτό προφανώς αποφάσισαν να τιτλοφορήσουν το αφιέρωμα «Προσεγγίζοντας τον σουρεαλισμό» με ζητούμενο να προσεγγίσει και να περάσει στον αποδέκτη το μήνυμα αυτής της τέχνης.

Τα ιστορικά ονόματα του κινήματος που θα δομούν το αφιέρωμα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Λουί Αραγκόν, ο Πολ Ελιάρ, ο Μαξ Ερνστ, η Ρενέ Μαργκρίτ, και άλλοι, ενώ στη συνέχεια θα αναφέρεται και αυτούς που προσαρτήθηκαν όπως ο Σαλβατόρ Νταλί, Ρομπέρτο Μάτα, Δωροθέα Τάνινγκ κ.ά.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης θα αφορά το ιστορικό μόνο μέρος του υπερρεαλιστικού κινήματος στη νεοελληνική τέχνη με εικαστικές και λογοτεχνικές αναφορές στους Ανδρέα Εμπειρίκο, Οδυσσέα Ελύτη, Νάνο Βαλαωρίτη, Νικόλα Κάλας (Καλαμάρη), στον ζωγράφο και ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο και τους ζωγράφους Μάριο Πράσινο, Γεράσιμο Στέρη και Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη).

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα ΄Ανδρου, τηλ: 22820-22444.