Ετος Μανώλη Καλομοίρη ανακηρύχθηκε το έτος 2012. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μια σειρά πολιτιστικών δράσεων αφιερωμένων στον μεγάλο έλληνα μουσουργό και συνθέτη με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Στη μνήμη του πατέρα επομένως, της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962) περιλαμβάνονται οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Τρίτη 3 Απριλίου: Στην επέτειο θανάτου του Μανώλη Καλομοίρη, θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον οικογενειακό τάφο του συνθέτη, που βρίσκεται στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 11 π.μ.

Πέμπτη 5 Απριλίου: Αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, σε διοργάνωση Εθνικού Ωδείου Αθηνών και του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλία – παρουσίαση του συνθέτη και μελετητή του έργου του Καλομοίρη, Φίλιππου Τσαλαχούρη και θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του τιμώμενου συνθέτη. Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα έργα Νυχτιάτικο για πιάνο από τη Μαργαρίτα Κολάση-Βούρτση, το Πρελούδιο από το Πρελούδιο και Φούγκα για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντουέτο Μαρία και Αγγελική Μπόλα, καθώς και μέρος από δύο κύκλους τραγουδιών πάνω σε ποίηση του Κωστή Παλαμά, τα Μαγιοβότανα για φωνή και πιάνο από τον κόντρα τενόρο Νίκο Σπανάτη και τον πιανίστα Σάββα Ζαφειρόπουλο.

Σάββατο 28 Απριλίου: Στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η ελληνο-φλαμανδή σοπράνο Christiana de Waele με την Ρωσίδα Eleonora Semjonova στο πιάνο, θα παρουσιάσουν τη συναυλία Fate and Good Fortune. Μαζί με τα έργα Καλομοίρη (τραγούδια και έργα για πιάνο) οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν συνθέτες των οποίων το έργο επηρέασε τον έλληνα συνθέτη: Βάγκνερ, Ρ. Στράους, Μούσοργκσκι, Ραχμάνινοφ. Οι δύο καλλιτέχνιδες θα ερμηνεύσουν το πρόγραμμα αυτό σε μία σειρά συναυλιών και σε άλλες χώρες, όπως Ολλανδία, Τουρκία (Σμύρνη), Γερμανία, Ελβετία κτλ. Επίσης, τα έργα της συναυλίας θα ηχογραφηθούν και θα κυκλοφορήσουν σε CD.

Ακόμη:

– Στο πλαίσιο των εφετινών Ελληνικών Μουσικών Γιορτών που οργανώνει ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής, πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και το Ωδείο Αθηνών, έχουν προγραμματισθεί μέσα στον Μάιο εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του σημαντικού Ελληνα.

Ειδικότερα, ο γνωστός πιανίστας Αρης Γαρουφαλής θα ερμηνεύσει τα Απαντα για Πιάνο του Μανώλη Καλομοίρη στις 24 Μαΐου σε ρεσιτάλ που θα δώσει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Επίσης μια ακόμη ενδιαφέρουσα συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου, στο Ωδείο Αθηνών με το ίδιο πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας που παρουσίασε έργα του ο Μανώλης Καλομοίρης και η γυναίκα του Χαρίκλεια Καλομοίρη, το 1908 στο ίδιο Ωδείο. Στην αρχή της εκδήλωσης για την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου συνθέτη θα μιλήσει ο Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Σύντομα αναμένεται η ανακοίνωση του προγραμματισμού εκδηλώσεων από διάφορους άλλους φορείς που θα συμμετάσχουν στον εορτασμό.

Εκκρεμεί και εφέτος η συνέχιση του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» στη δεύτερη πατρίδα του τιμώμενου συνθέτη, τη Σάμο, μετά από 14 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του.

Το περασμένο καλοκαίρι αναστάλθηκε ο διεθνούς ακτινοβολίας θεσμός αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης. Προς το παρόν εξετάζεται η πιθανότητα οργάνωσης ενός ολιγοήμερου αφιερώματος στη μνήμη του συνθέτη.

Ο Σύλλογος «Μανώλης Καλομοίρης», που αποτελεί τον επίσημο φορέα μελέτης και αξιοποίησης του πολυποίκιλου έργου του Καλομοίρη, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς έχει προγραμματίσει σειρά δραστηριοτήτων. Στις πιο σημαντικές συγκαταλέγονται η έκδοση αφιερωματικού τόμου με νέες μελέτες για τον Μανώλη Καλομοίρη και η οργάνωση διεθνούς συνεδρίου, που έχει δρομολογηθεί για τις αρχές του 2013. Επίσης μέσα στο τρέχον έτος θα ξεκινήσει η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου για την κριτική έκδοση των μουσικών απάντων του συνθέτη. Παράλληλα εκκρεμεί η έγκριση πρότασης που έχει κατατεθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μουσικής Μεγάρου Αθηνών για τη ψηφιοποίηση του Αρχείου του συνθέτη.

Με αφορμή την επέτειο, η εγγονή του συνθέτη και επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» Χαρά Καλομοίρη, τόνισε: «Θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη αδιαφορία και εγκατάλειψη με την οποία περιβάλλεται το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού – αλλά και γενικότερα των εκπροσώπων της εθνικής μουσικής μας σχολής – από την επίσημη Πολιτεία. Ενα μεγάλο ερώτημα που τίθεται επίσης είναι η απουσία ή έστω εξαιρετικά ελλιπής παρουσία της λόγιας μουσικής μας από τα διεθνή μουσικά δρώμενα. Θεωρώντας ότι ο πραγματικός κληρονόμος του έργου του Καλομοίρη δεν είναι κανένας άλλος παρά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, όπως πίστευε και ο ίδιος ο συνθέτης, είμαι πεπεισμένη ότι η διάδοση και προβολή του έργου αυτού αποτελεί μείζον θέμα της μουσικής ζωής του τόπου μας».