Δύο χορογραφίες-πορτρέτα της δύναμης της αγάπης να ενώνει και να σημαδεύει ακόμη και όταν έχει χαθεί παρουσιάζει στις νέες του εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (5-8 Απριλίου, Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 20.00) το διάσημο Nederlands Dans Theater.
Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας με το Μέγαρο, η οποία εγκαινιάστηκε το 2008, το συγκρότημα από την Ολλανδία που έχει σφραγίσει ανεξίτηλα ο ως πρόσφατα καλλιτεχνικός του διευθυντής του Γίρζι Κίλιαν παρουσιάζει τον «Πόθο» (Sehnsucht) και την «Πεταλούδα» (Schmetterling), έργα που υπογράφουν οι δύο κορυφαίοι χορογράφοι του, Πολ Λάιτφουτ και Σολ Λεόν. Τα έργα θα χορέψει η «μεγάλη» ομάδα του NDT, η NDTI (το σύνολο χωρίζεται σε δύο ομάδες, την NDTI που στελεχώνουν καταξιωμένοι χορευτές και την NDT ΙΙ η οποία απαρτίζεται από νέα ανερχόμενα ταλέντα).
Ο «Πόθος» ξεκινά με ένα εντυπωσιακό σκηνικό εύρημα: ένα ζευγάρι χορεύει μέσα σε έναν κύβο ο οποίος αιωρείται στη σκηνή, έναν σουρεαλιστικό μικρό χώρο που αλλάζει διαρκώς θέσεις, με πόρτα και παράθυρο σε παράδοξα σημεία, που υποδηλώνουν τη δυσκολία της διαφυγής. Ενας σολίστας, στο επίπεδο της σκοτεινής σκηνής παρακολουθεί με τις κινήσεις του τον δύσκολο «διάλογο» του ζευγαριού. Οι δύο χορευτές κινούνται ο ένας γύρω από τον άλλον με τις νότες του Μπετόβεν. Οι κινήσεις τους δηλώνουν μια σχέση με αγωνίες και προσπάθειες. Κάποια στιγμή βρίσκει την έξοδο ο άνδρας, σε λίγο επιστρέφει, οι ρωγμές όμως δεν επουλώνονται και είναι η σειρά της γυναίκας να φύγει. Ο κύβος υποχωρεί στο βάθος της σκηνής και το κομμάτι εξελίσσεται σε μια θεαματική παράσταση συνόλου.
Η «Πεταλούδα» επικεντρώνεται σε ένα άλλο είδος αγάπης και αφοσίωσης: της φροντίδας των ηλικιωμένων, γονιών και αγαπημένων, της τρυφερότητας που επιστρέφει με τον επικείμενο θάνατό τους, της απώλειας και του τεράστιου κενού που την ακολουθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ