Πώς θα μπορούσε να προωθηθεί με χιούμορ ένας διάλογος σχετικός με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη; Μια έκθεση γελοιογραφίας ίσως να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό αλλά αυτό ακριβώς ήταν που σκέφτηκε το Σουηδικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης καλώντας 20 πένες από την Ελλάδα και τη Σουηδία για να σχολιάσουν παγκόσμια διλήμματα για το κλίμα. Η έκθεση που τιτλοφορείται «Αντιμέτωποι με το κλίμα» εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη 27 Μαρτίου στις 19.30 και είναι μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Ευγενίδου (όπου φιλοξενείται), της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Σουηδικού Ινστιτούτου της Στοκχόλμης.

{{{ moto }}}

Κεντρική ιδέα του Σουηδικού Ινστιτούτου ήταν τα 15 έργα των πέντε σουηδών δημιουργών που συμμετέχουν στην έκθεση να ξεπεράσουν τα σύνορα της Σουηδίας και να ταξιδέψουν σε χώρες του κόσμου με την προϋπόθεση ότι θα εκτεθούν με αντίστοιχα έργα των γελοιογράφων των χωρών στις οποίες το project περιοδεύει. Τόσο οι πέντε σουηδοί σκιτσογράφοι/γελοιογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση (Μάγκνους Μπαρντ, Ρίμπερ Χάνσον, Ελένα Λίντχολμ, Λούβε Αντέλ και Κάριν Σούνβισον) όσο και οι 15 Ελληνες βρίσκονται σε μάχιμη θέση στον ημερήσιο ή περιοδικό Τύπο. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι Τάσος Αναστασίου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Γιάννης Καλαϊτζής, Μιχάλης Κουντούρης, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Κώστας Μητρόπουλος, Σπύρος Ορνεράκης, Βαγγέλης Παυλίδης, Στάθης και η Μαρία Τζαμπούρα (την επιμέλεια της έκθεσης στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου).

Το πρωί της Τετάρτης 28 Μαρτίου, πάντα στο Ιδρυμα Ευγενίδου, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με τίτλο «Η γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης του κοινού για τα παγκόσμια θέματα. Τεχνικές και μυστικά – Θεωρητική προσέγγιση». Με τρόπο απλό και κατανοητό οι εισηγητές γελοιογράφοι θα προσεγγίσουν τη γελοιογραφία ως εργαλείο ενημέρωσης προτείνοντας ενδιαφέρουσες τεχνικές και μυστικά χρήσιμα τόσο για εκπαιδευτικούς και φοιτητές όσο και για όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μελλοντικά με τη γελοιογραφία.

Ιδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ. 210 9469.670.

Σημειώνεται ότι η είσοδος στο σεμινάριο είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469.688 (Δευτέρα ως Παρασκευή 09.00-17.00).