Σκελετοί ημιτελών κτιρίων, χρωματιστές σκαλωσιές, σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών. Μοντέρνες κατασκευές ή υπό ανέγερση κτίσματα που βρίσκει κανείς σε πόλεις, γεμάτες από γκρίζο και μελαγχολία. Οχι όμως στη ζωγραφική του Dean Monogenis ο οποίος με τον μοναδικό του τρόπο κάνει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και δόμηση να αποκτά μία άψογη, ονειρική σχέση με τη φύση. Απόκρημνες βουνοκορφές, βράχοι και χαράδρες: αυτό είναι το περιβάλλον «ανέγερσης» ακόμη και των πιο μοντέρνων οικοδομημάτων για τον ελληνοαμερικανό καλλιτέχνη που μάς παρουσιάζει τη δουλειά του για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη γκαλερί Xippaς.

Στα έργα του, ο γεννημένος στη Νέα Υόρκη Dean Monogenis αντιμετωπίζει τα κτίρια ως ζωντανά πλάσματα. Μια προσέγγιση που γεννήθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από τα οποία ο 39χρονος σήμερα ζωγράφος δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί καθώς υπήρξε μάρτυρας. Αφήνοντας πίσω όμως την καταστροφή, θέλησε να «χτίσει» τα δικά του, πια, κτίσματα με ακρυλικά χρώματα. Πάνω σε ξύλινα και πλαστικά πάνελ δημιουργεί τα ιδιόμορφα «πορτραίτα» του, πετυχαίνοντας μία παράξενη ισορροπία που γεννά αισθήματα ελπίδας και ανακούφισης. Μία ισορροπία μεταξύ του εφήμερου αλλά και της ομορφιάς που βρίσκεται σε κάθε μορφή ανάπτυξης και παρακμής.

«Μέσα από τη δουλειά μου εξερευνώ δεσμούς μεταξύ ασύμβατων στοιχείων. Για παράδειγμα, ένα ψηλό κτίριο στους πρόποδες ενός υπέροχου βουνού, ή μία “νέα κατασκευή” condo σε ένα απομονωμένο χώρο βλάστησης. Ζωγραφίζω αυτά τα τοπία ως ουτοπίες ή φανταστικά περιβάλλοντα» λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για τη δουλειά του.

Μένει επομένως να απολαύσει κανείς από κοντά τα έργα της έκθεσης «Dream or Memory or Builded Stone» (Ονειρο ή Ανάμνηση ή Χτισμένη Πέτρα), η οποία συνεχίζεται μέχρι τις 16 Απριλίου, μεταφέροντας μάλιστα στην καρδιά της Αθήνας τον ξεχωριστό κόσμο του Dean Monogenis όπως εκείνος τον φιλοτέχνησε το καλοκαίρι του 2011 στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Νίσυρο.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Dean Monogenis γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη το 1973 και σήμερα ζει και εργάζεται στο Μπρούκλιν. Είναι απόφοιτος του School of the Art Institute του Σικάγο ενώ έχει μία σειρά ατομικών εκθέσεων σε σημαντικές αίθουσες τέχνης της Νέας Υόρκης, μεταξύ των οποίων, η Stux Gallery, η Morgan Lehman Gallery και η Collette Blanchard Gallery. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές τόσο στη Νέα Υόρκη καθώς και στην Ουάσιγκτον, στο Νιου Τζέρσεϊ, στη Μασαχουσέτη και στο Κλίβελαντ.