Να προτάξουμε την ποίηση ως όπλο ενάντια στην κρίση προτείνουν ο Κύκλος Ποιητών, τα περιοδικά ποίησης «Poetix» και «Ποιητικά», οι εκδόσεις Μικρή Aρκτος και η αλυσίδα πολιτισμού IANOS. Όχι θεωρητικά, γενικά και αόριστα, αλλά πρακτικά και πολύ συγκεκριμένα και καλούν κάθε πολίτη, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε διαμαρτυρία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Θα είναι μια «άλλη» διαμαρτυρία, μια ειρηνική διαμαρτυρία, μια «ποιητική λιτανεία», όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Παρασκευάς Καρασούλος των εκδόσεων Μικρή Aρκτος σε σχετική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο εκδότης Κώστας Γκοβόστης («Ποιητικά»), ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας (Κύκλος Ποιητών), ο εκδότης Νίκος Καρατζάς (IANOS) και ο ποιητής Ντίνος Σιώτης («Poetix»).

«Eχουμε μια παράδοση, μια προίκα, που αν την υψώσουμε μπορούμε και διαμαρτυρόμενοι να γίνουμε σημείο αναφοράς» είπε ο Νίκος Καρατζάς, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα σε μια πορεία «με σημαία τον πολιτισμό και τους στίχους των ποιητών μας, εναντίον της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, εναντίον της ανικανότητας που μας οδήγησε στην κρίση, εναντίον του λαϊκισμού, εναντίον της βίας και των βανδαλισμών, εναντίον όσων εισάγουν τον φόβο στην πόλη και στη ζωή των ανθρώπων».

Με σημείο συγκέντρωσης το βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24) και ώρα συνάντησης τη δωδεκάτη μεσημβρινή της 21ης Μαρτίου, η ποιητική συνοδοιπορία θα ανέβει την οδό Κοραή και θα πορευθεί στην οδό Πανεπιστημίου για να καταλήξει, με ενδιάμεσες στάσεις, στην πλατεία Συντάγματος. Απόσπασμα ομηρικής ραψωδίας θα διαβαστεί στην οδό Ομήρου και ποιήματα θα απαγγελθούν μπροστά από τα συμβολικά κτίρια της ιστορικής «τριλογίας» της οδού Πανεπιστημίου, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών.

«Η κίνηση αυτή είναι ένας δρόμος για μια άλλη πολιτική, για μια άλλη ηθική, για μια άλλη πολιτιστική συμπεριφορά. Αν αυτά προηγηθούν, θα έρθει και μια άλλη οικονομία» πιστεύει ο Κώστας Γκοβόστης.

Καθηγητές και σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα φιλοτεχνήσουν εικαστικά λάβαρα με στίχους ποιητών. Μπάντες κρουστών και μουσικοί του δρόμου θα συνοδεύουν τους διαδηλωτές. Χορευτές της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης θα παρουσιάσουν δρώμενο-φόρο τιμής στον αγώνα του ανθρώπου για την επιβίωση στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα γίνει ανακήρυξη του… αόρατου μνημείου του Aγνωστου Ποιητή.

Να κατακλυστεί στις 21 Μαρτίου κάθε μέσο από ποίηση, να γίνει ο Oμηρος, ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Σολωμός, ο Σεφέρης και οι σύγχρονοι ποιητές υπόθεση όλων, πρότεινε ο Παρασκευάς Καρασούλος καλώντας να συμμετάσχουμε όλοι σε μια «χρήσιμη συνωμοσία» ώστε να μεταφερθεί στην Ευρώπη μια άλλη εικόνα της Ελλάδας, να δουν όλοι ότι στα μνημόνια που επιβάλλουν οι αγορές οι Eλληνες αντιπαραβάλλουν τις αξίες του πνεύματος, του πολιτισμού και της ποίησης που «στοιχειοθετεί την εθνική μας ταυτότητα και την αξιοπρέπειά μας».

«Η πορεία θα είναι το αποκορύφωμα των ποιητικών εκδηλώσεων που λαβαίνουν χώρα σε όλη τη διάρκεια του Μαρτίου», τόνισε ο Ντίνος Σιώτης. Ο Κύκλος Ποιητών έχει κηρύξει τον Μάρτιο Μήνα Ποίησης και τον αφιερώνει στη μνήμη των θυμάτων της Συρίας. Περίπου τριάντα ποιητικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Οι εμπνευστές της ποιητικής διαμαρτυρίας καλούν τους έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν και να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο www.21martiou.blogspot.com. Ευχή των διοργανωτών είναι η πορεία να αποτελέσει θεσμό και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ως προτροπή για εγρήγορση και δράση, όπως τη διατυπώνει με ενάργεια ο Μιχάλης Κατσαρός στο ποίημα «Θα σας περιμένω»: «Μην αμελήσετε./ Πάρτε μαζί σας νερό./ Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία».