Ο Jean Giraud, ή Moebius όπως τον γνώριζαν οι περισσότεροι, ο μεγάλος γάλλος κομικογράφος και και σεναριογράφος πέθανε σήμερα Σάββατο στο Παρίσι σε ηλικία 73 χρονών μετά από μακρά ασθένεια.

{{{ moto }}}
Ο Jean Giraud απολάλαμβανε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ζωές στην ιστορία των κόμικς, βιώνοντας δύο εκπληκτικές παράλληλες προσωπικότητες. Υπογράφοντας με το πραγματικό του όνομα, ήταν ο σχεδιαστής της θρυλικής σειράς γουέστερν κόμικς Blueberry, ενώ υπογράφοντας με το ψευδώνυμο Moebius, ήταν ένας από τους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες του προηγούμενου αιώνα.

Ο Giraud χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Moebius το 1963 για μια σειρά μικρών ιστοριών που εκδίδονταν από το περιοδικό Hara-Kiri. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Moebius έγινε παγκοσμίως γνωστός χάρη στην ξεχωριστή καλλιτεχνική του τεχνοτροπία και τη δουλειά του πάνω στην επιστημονική φαντασία και το ερωτικό στοιχείο. Κέρδισε ευρεία εκτίμηση και θαυμασμό χάρη τόσο στις συνεργασίες του με τον Alejandro Jodorowsky, όσο και στις πολυάριθμες συμμετοχές του στο περιοδικό Métal Hurlant. Στη συνέχεια, ο Moebius συμμετείχε στο L’Écho des Savanes με το ‘Cauchemar Blanc’, στο Éditions du Fromage με το ‘Le Bandard Fou’, και στο Pilote με το ‘L’Homme est-il Bon?’.

Το 1975, μαζί με τους Jean-Pierre Dionnet, Philippe Druillet και Bernard Farkas, υπήρξε συνιδρυτής των εκδόσεων Les Humanoïdes Associés και του περιοδικού Métal Hurlant, το οποίο τελικά θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία των κόμικς. Από τότε ο Moebius και ο Jodorowsky χαρακτηρίστηκαν ως δάσκαλοι-αυθεντίες της επιστημονικής φαντασίας και κλήθηκαν έκτοτε να βοηθήσουν στη δημιουργία πολλών γνωστών ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπως το Dune, το Alien, το Masters of the Universe και το Tron.