Φόρο τιμής στα θύματα της μεγάλης καταστροφής φιλοδοξεί να αποτελέσει η έκθεση «Ωδή στο Tohoku» που διοργανώνεται έναν χρόνο μετά τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία (11 Μαρτίου 2011) στην Γκαλερί Σκουφά σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και τον Ελληνο-ιαπωνικό Σύνδεσμο Φιλίας.

{{{ moto }}}«Η αφορμή ήρθε από τη Μαρία Γκίζη, επιμελήτρια της έκθεσης που έχει ζήσει χρόνια στην Ιαπωνία» μας λέει ο Γιάννης Καλλιγάς εκ μέρους της αίθουσας τέχνης. «Αποφασίσαμε να συνδυάσουμε την παρουσίαση των δικών της έργων με την έκθεση δημιουργιών και άλλων καλλιτεχνών που έζησαν και έδρασαν για χρόνια στην Ιαπωνία. Η συμπλήρωση ενός έτους από τον σεισμό στην Ιαπωνία μάς «προσέφερε» τον σκοπό αυτής της έκθεσης».

Με διάρκεια τρεις ημέρες, την Πέμπτη 8, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Μαρτίου, το καλλιτεχνικό γεγονός «έχει σκοπό να μεταφέρει ελπίδα και κουράγιο», όπως μας αναφέρει ο Γιάννης Καλλιγάς, «και ταυτόχρονα να διαδώσει τη γνώση της ιαπωνικής τέχνης στην Ελλάδα».

Πλαισιώνεται από ταυτόχρονη παρουσίαση διαφορετικών μορφών της ιαπωνικής τέχνης: από τους «Γερανούς της αγάπης» της Νίκης Αναστασιάδου (ζωγραφική Sumi), τη συμβολική σύνθεση πεύκου και μπαμπού της Ιωάννας Χαρίτου Barczyk (ανθοδετική Ikebana), τις κούκλες Kokeshi, «τεκμήρια αγάπης και φιλίας» της Μαρίας Γκίζη (ιαπωνική μικροτεχνία) και τη σειρά κοσμημάτων «Περνώντας στο φως» της Γ. Γκρεμούτη (Orimami).

Το Σάββατο 10 Μαρτίου (ώρα 12.30-16.00) οι δημιουργοί θα παρουσιάσουν στο κοινό τις διαφορετικές μορφές ιαπωνικής τέχνης που εκπροσωπούν. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων η πρέσβειρα Εύα Τ. Δαφαράνου, ποιήτρια, θα διαβάσει το ποίημά της «Ωδή στο Tohoku». Θα ακουστεί επίσης το έργο του Julio Regondi «Reverie – Nocturne op. 19» για κλασική κιθάρα από την εικαστική καλλιτέχνιδα-μουσικό Γ. Γκρεμούτη.

Θα προσφερθούν sushi και sake.