Ο Δημήτρης Λάλος, ο Χοσεφίνο στο «Λα Τσούνγκα» του Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι, παμψηφεί, ο φετινός, 12ος νικητής του θεατρικού βραβείου «Δημήτρης Χορν». Το βράδυ της Δευτέρας πέρασε στον λαιμό του τον χρυσό σταυρό του Χορν, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της οδού Αμερικής _βράδυ Δευτέρας, 5 Μαρτίου. Η παράσταση παίζεται για τρίτη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία, στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκόττη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον επώνυμο ρόλο.
«Είναι τιμή μου γιατί τον έχουν πάρει όλοι αυτοί οι ηθοποιοί πριν από μένα», είπε συγκινημένος ο Δημήτρης Λάλος, δείχνοντας τους προκατόχους του, που μαζεμένοι πάνω στη σκηνή του θεάτρου Χορν, τον χειροκροτούσαν. Ηταν εκεί οι οκτώ από τους έντεκα που έχουν βραβευθεί ως τώρα, και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Ημελλος, ο Αργύρης Ξάφης, ο Χρήστος Λούλης, ο Κώστας Βασαρδάνης, ο Νίκος Καρδώνης, ο Θανάσης Αλευράς, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Θάνος Τοκάκης, που του παρέδωσε, ως περσινός νικητής, τον Σταυρό. Ελειπαν ο Κώστας Γάκης, ο Γιάννος Περλέγκας και ο Μάκης Παπαδημητρίου, γιατί έπαιζαν στις παραστάσεις τους.
Λίγο πριν από τη βράβευση οι οκτώ παρόντες ηθοποιοί τραγούδησαν με έναν ιδιαίτερο και ζεστό τρόπο το «Ποιος το ξέρει» που είχε ερμηνεύσει ο ίδιος ο Χορν (μουσική Μίμης Πλέσσας, στίχοι Κώστας Πρετεντέρης), δημιουργώντας την ατμόσφαιρα εκείνη που ξέρει να δημιουργεί το θέατρο όταν είναι γενναιόδωρο…
«Είναι τιμή μου γιατί βρέθηκα ανάμεσα σ΄αυτούς τους συνυποψήφιους», συνέχισε, δείχνοντας τους συναδέλφους του που καθισμένοι στην πρώτη σειρά του θεάτρου Χορν, επίσης τον χειροκροτούσαν _ο Αντίνοος Αλμπάνης, ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο Δημήτρης Μοθωναίος και ο Γιώργης Τσαμπουράκης ενώ ο Χάρης Φραγκούλης έλειπε, γιατί επίσης έπαιζε σε παράσταση.
«Είναι δύσκολοι οι καιροί που ζούμε κι είναι άγριο πράγμα ο ανταγωνισμός _όσο ωραίος είναι ο συναγωνισμός. Ευχαριστώ την επιτροπή και τον Σταμάτη Φασουλή, γιατί εκείνος είναι που φταίει για όλα…», είπε, ενώ έστειλε ένα φιλί προς τα πάνω, προς τον Δημήτρη Χορν… «Ευχαριστώ τον ίδιο τον Δημήτρη Χορν». Δεν ξέχασε βέβαια να ευχαριστήσει τη δασκάλα του, την Ελένη Σκόττη, τους ηθοποιούς με τους οποίους μοιράζεται κάθε βράδυ την παράσταση στο Επί Κολωνώ και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη που «τρία χρόνια τώρα μου κάνει μάθημα ήθους….» _ήταν παρούσα στην εκδήλωση. «Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Σταμάτης Φασουλής που είχε και την επιμέλειά της, μαζί με τον Θεοδόση Ισαακίδη, μίλησε για το «ήθος του Χορν που δεν βρίσκουμε πια, για το καινούργιο που έφερε ο ίδιος, το οποίο μου λείπει ως θεατής, για το ποιητικό γεγονός που δημιουργούσε όταν ανέβαινε στη σκηνή, για την αύρα του». Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρθηκε στους νέους ηθοποιούς που παραμένουν αφοσιωμένοι στο θέατρο και δεν έκρυψε τη χαρά τους για τους έντεκα που έχουν ήδη λάβει το βραβείο. «Δεν κάναμε λάθος στις επιλογές μας», είπε, «όχι γιατί δεν υπάρχουν κι άλλοι που είναι εξίσου καλοί, αλλά γιατί αυτοί που βραβεύθηκαν μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους…». Την υπόλοιπη επιτροπή αποτελούν ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
«Ο ηθοποιός δεν υποδύεται έναν ρόλο, ο ηθοποιός δεν μιμείται. Ο ηθοποιός αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον ήρωα», θυμήθηκε ο Χρήστος Γιανναράς, επίσημος καλεσμένος της βραδιάς. «»Είδα τον Χορν σαν ιδεώδη εκφραστή του προσώπου που είχα στο υποσυνείδητό μου», είχε γράψει ο Αγγελος Τερζάκης», ανέφερε ο καθηγητής της Φιλοσοφίας, στη σύντομη αλλά ουσιαστική ομιλία του. «»Τα σοβαρά πράγματα πρέπει να μένουν στη σιωπή, αλλιώς πρέπει να λέγονται με σοβαρό τρόπο, δηλαδή κυνικά και με αθωότητα», έγραφε ο Νίτσε. Κι αυτή η φράση ταιριάζει στον Χορν: Κυνικά και με αθωότητα», είπε κλείνοντας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που είχε γεμίσει την πλατεία του θεάτρου Χορν _κυρίως ηθοποιοί και κυρίως νέοι.
Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ετήσιο, επαμειβόμενο (3.000 ευρώ) και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και χρηματοδοτείται από την κληρονομιά του Γάννη Χορν, μια κληρονομιά που συνεχίζει η γυναίκα του Στέφανι Χορν, η οποία και ήταν, όπως κάθε χρόνο, παρούσα στην εκδήλωση.
Παρά την οικονομική κρίση ο Σταμάτης Φασουλής διαβεβαίωσε ότι ούτε μειώνεται το ποσό, αλλά και ότι υπάρχει απόθεμα για τουλάχιστον δέκα – δεκαπέντε χρόνια…