Επιδότηση ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την ανέγερση Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Μελβούρνη θα χορηγήσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφουν η πρωθυπουργός της χώρας κυρία Τζούλια Γκίλαρντ, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Σάιμον Κρίαν και η κοινοβουλευτική γραμματέας Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κυρία Κέιτ Λάντι.

Το νέο πρωτοανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση στο πλαίσιο του ελληνικού φεστιβάλ «Αντίποδες» στη Μελβούρνη.

Το νέο πολιτιστικό κέντρο θα βρίσκεται στην καρδιά της ελληνικής κοινότητας της Μελβούρνης και θα στεγάζεται σε πολυχώρο στην Κεντρική Επιχειρηματική Συνοικία της πόλης. «Ο εκσυγχρονισμένος χώρος θα στεγάζει την περήφανη ιστορία της ελληνικής κοινότητας, θα παρουσιάζει πολύτιμα αρχεία που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των δεκαετιών και θα φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις και παραστάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Επίσης θα παρέχει βοήθεια στα μέλη της ελληνικής κοινότητας μέσω προγραμμάτων που θα υλοποιεί η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης και Βικτώριας».

«Το κέντρο θα συμβολίζει την τεράστια συνεισφορά της Ελληνο-Αυστραλιανής κοινότητας στην κοινωνία της Αυστραλίας και θα αναδεικνύει τους ιδιαίτερους πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Η Αυστραλία έχει αλλάξει σημαντικά κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και η πολυπολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ. «Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε τη σημαντική προσφορά της ελληνικής κοινότητας. Το έθνος μας εμπλουτίστηκε με τη συνεισφορά γενεών Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία, ανέθρεψαν τις οικογένειες τους και δημιούργησαν δυνατές κοινότητες εδώ. Οι Ελληνο-Αυστραλοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εθνική μας ιστορία και ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις τέχνες, τα γράμματα, την ακαδημαϊκή γνώση και την αρχιτεκτονική» σημειώνεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει: «Καθώς η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει την πρώτη Εθνική Πολιτιστική Πολιτική, το νέο αυτό κέντρο θα βοηθήσει στην ανάδειξη της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Αυστραλίας. Η επιδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για υλοποίηση προγραμμάτων που ενδυναμώνουν την πολιτιστική διαφορετικότητα του έθνους».