Τι συμβαίνει με τον Κωστή Μαραβέγια; Βαρέθηκε τη μουσική και το τραγούδι και είπε να αρχίσει να γράφει μυθιστορήματα ή αποφάσισε να τα συνδυάσει όλα μαζί; Μάλλον το δεύτερο: το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λόλα», το οποίο θα περιέχει και το ομώνυμο άλμπουμ, είναι έτοιμο προς κυκλοφορία, ενώ ήδη κυκλοφορεί σε σινγκλ η «Λόλα». Οχι αυτή που κινδυνεύει από τη φωτιά, όπως έλεγε η παλιά διαφήμιση, αλλά μια μικροκαμωμένη μουσικός που παίζει κοντραμπάσο.
Στις 23 Απριλίου 2009 η Λόλα ταξιδεύει για να συμπράξει με έναν τούρκο ουτίστα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας. Αυτός είναι παθιασμένος με τις γυναίκες. Τις βλέπει όλες σαν απάνεμο λιμάνι, ενώ με τη Λόλα νιώθει περισσότερο ερωτευμένος από κάθε άλλη φορά και θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα γι’ αυτήν. Την ακολουθεί λοιπόν στο ταξίδι στο Καστελόριζο. Μπαίνουν στο καράβι και εκεί καταλαβαίνουμε την επιπολαιότητα του ήρωα. Μια επιπολαιότητα μπερδεμένη με ευαισθησία. Με δυο λόγια, του λείπει η μετριοπάθεια… Ξαφνικά, μέσα στο καράβι πάντα, το τηλεοπτικό πρόγραμμα διακόπτεται για την εξαγγελία μέτρων από τον πρωθυπουργό. Ακολουθεί ένα ατύχημα και… η συνέχεια επί των σελίδων.

«Ο ελεύθερος χρόνος είναι άξιος προστασίας»
Ο Κωστής Μαραβέγιας κάνει το συγγραφικό του ντεμπούτο εν μέσω κρίσης και παράλληλα γράφει τον ύμνο στη «Λόλα». Οπως λέει στο «Βήμα», «η ιστορία και το τραγούδι της ηρωίδας μας σπάνε το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο όλοι θέλαμε να σώσουμε τη Λόλα: τελικά η Λόλα σώζει εμάς. Αυτό είναι ένα καλό της κρίσης: ότι, δηλαδή, διέλυσε τα δεδομένα, έπνιξε τον εφησυχασμό, απομυθοποίησε την «πάγια τακτική». Δεν υπάρχει τίποτα πάγιο, τίποτα σταθερό πλέον. Γίνονται νέες ζυμώσεις που θα φέρουν αλλαγές. Γι’ αυτό είμαι πολύ κοντά στη Λόλα. Επειδή η Λόλα με έσωσε από τη φωτιά».
Οταν τον ρωτάς αν πρόκειται για φανταστικό ή αληθινό πρόσωπο, ο Μαραβέγιας σε κοιτάζει ίσια στα μάτια και απαντά με απόλυτη φυσικότητα: «Ναι, τα έχω βιώσει όλα, έχω βρει μια πλευρά της Λόλας σε προηγούμενη σχέση μου. Ολες αυτές είναι ιστορίες που έχω ζήσει και εγώ ένωσα το παζλ για να φτιάξω μια αυτόνομη ιστορία. Η Λόλα τελικά είναι το λάθος πρότυπο».
«Οπαδός» του ελεύθερου χρόνου, ο Κωστής Μαραβέγιας πιστεύει ότι είναι «διαχειριστής του. Και αυτό το βιώνω μέσα από τη δουλειά μου, όπου δεν έχω καμία δέσμευση. Αντιθέτως, έχω απόλυτη ελευθερία πότε να εργαστώ και πότε όχι. Είμαι αυτός που ορίζει τις εργασιακές συνθήκες. Πιστεύω πάντως ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι ένα μέγεθος που δεν έχει μετρηθεί ποτέ. Δεν έχει μπει σε οικονομικά μοντέλα ή σε στατιστικές. Είναι όμως μια παράμετρος που ουσιαστικά πρέπει να εξαργυρώνεται με κάποιον τρόπο. Κάποιος έχει έναν μισθό που αντιπροσωπεύει την εργασία του αλλά και τον χρόνο που αφιερώνει σε αυτήν. Από την άλλη, αν δεν έχεις ελεύθερο χρόνο, δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα. Είναι θεμελιώδες δικαίωμα ο ελεύθερος χρόνος. Αξιος προστασίας και σεβασμού. Πρέπει να πάρουμε τον χρόνο μας για να δράσουμε κοινωνικά και πολιτικά και σε προσωπικό επίπεδο. Ο ελεύθερος χρόνος είναι ο μοχλός της εξέλιξης».
Αυτή την εξέλιξη ο ίδιος τη βίωσε… αντιστρόφως. Εγκατέλειψε την καθώς πρέπει δουλειά του σε ερευνητικά προγράμματα του Πολυτεχνείου για τη μουσική και το τραγούδι. «Για να ζήσω την απόλυτη ελευθερία» λέει. «Εκεί που δεν μπορώ να δεχτώ όρια είναι στην τέχνη. Πουθενά αλλού δεν δέχομαι να μην υπάρχουν – από τις ανθρώπινες σχέσεις ως τις επαγγελματικές. Ζούμε όμως σε ένα οικονομικό σύστημα χωρίς όρια, σε έναν αχαλίνωτο καπιταλισμό. Είναι βέβαια μια μεταβατική περίοδος και σίγουρα θα αλλάξουν πολλά – αν δεν έχουν αλλάξει ήδη».

«Να αντισταθούμε ή να φύγουμε»
«Το θέμα είναι να αναλύει ο καθένας από εμάς τα πράγματα με μια σχετική μετριοπάθεια, με ψυχραιμία και αρκετή σύνεση – χωρίς παράλληλα να μένει άπραγος. Να παλεύει για αυτά που δικαιούται. Να κοντράρει ό,τι του δυσκολεύει τη ζωή. Ακόμη και να φύγει από τη χώρα του»
λέει ο Κωστής Μαραβέγιας. «Να αντισταθούμε λοιπόν• ή να φύγουμε. Από οτιδήποτε και αν μας παιδεύει. Είναι μια υγιής αντίδραση. Οσο υγιές είναι το να μείνεις και να παλέψεις, άλλο τόσο υγιές είναι το να φύγεις. Εγώ ποτέ δεν ήμουν κατά της φυγής από μια κατάσταση όπου κάποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος. Δεν μπορούμε όλοι να αντέξουμε με τον ίδιο τρόπο στην πίεση. Γι’ αυτό στα τραγούδια μου αφήνω μια μικρή ελπίδα, μια ματζόρε διάθεση. Το ματζόρε σου αφήνει μια ανοιχτή πόρτα στο θετικό σενάριο».


πότε και πού:
Ο Κωστής Μαραβέγιας και το συγκρότημά του παρουσιάζουν τη «Λόλα» στις 3 Μαρτίου στο κλαμπ «Fuzz».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ